SEKRETAR SAVETA ZA BEZBEDNOST RUSIJE: Zapad namerno širi dezinformacije o upadu Rusije u Ukrajinu

Novosti online 30. 11. 2021. u 18:37

ZBOG čega Zapad širi dezinformacije o navodnim pripremama Rusije za upad u Ukrajinu za sada nije jasno, ali moguće je da je to zbog toga da bi uveli nove sankcije protiv Moskve, rekao je sekretar Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev.

Foto: Piksabej

- Zbog čega se sada šire te dezinformacije za sada nije jasno, mada je možda to potrebno kako bi se argumentovalo uvođenje dodatnih sankcija Rusiji - rekao je Patrušev u intervjuu za "Rusku gazetu".

Rusija, prema njegovim rečima, nikada nije bila neprijateljski nastrojena prema bilo kojoj zemlji, a posebno prema Ukrajini.

- Retorika zapadnih medija i visokih zvaničnika SAD o tome da Rusija osmišljava agresivne planove nema nikakvu osnovu - rekao je glavni ruski bezbednjak.

Patrušev je dodao da Moskva obavestila Vašington da nema nikakve agresivne planove prema Ukrajini , ali da se, uprkos pozivima da se prestane sa širenjem takvih dezinformacija, to nije desilo.

- Dižući tenzije u vezi sa tobožnjom ruskom pretnjom, SAD i njihovi saveznici stvaraju za njih pogodnu informativnu podlogu za povećanje broja svojih snaga, jačanje obaveštajne delatnosti, isporuka savremenog naoružanja, municije ukrajinskoj vojsci i nacionalističkim jedinicama - naveo je Patrušev.

On je dodao da Rusija ne sprovodi nikakva neosnovana premeštanja i neplanske vojne vežbe kod granice sa Ukrajinom.

Kako je podsetio, i ukrajinski zvaničnici, među njima i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednosti Aleksej Danilov, demantovali su svojevremeno objave američkih medija o nagomilavanju oružanih snaga kod ukrajinske granice, a onda su, kada su dobili određene instrukcije, zauzeli su drugačiji stav koji im je omogućio da povećaju vojne rashode, provociraju napetost na istoku zemlje, krše Minske sporazume i drugo.

Patrušev je istakao da će Rusija pomno pratiti aktivnosti NATO i Ukrajine kod svojih granica.

Podsećamo, Kijev i Zapad u poslednje vreme optužuju Moskvu za „agresivne akcije “kod granica Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta vojsku na sopstvenoj teritoriji, da nikoga ne ugrožava i da zbog toga niko ne treba da se uznemirava.
 

(Sputnjik)

Pogledajte više