PUTIN PORUČIO: Moskva će delovati ako NATO pređe "crvene linije"

Tanjug 30. 11. 2021. u 14:31

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je izjavio danas da će Rusija biti prinuđena da reaguje ako NATO pređe njene "crvene linije" u vezi sa Ukrajinom, navodeći da će Moskva smatrati "okidačem" razmeštanje određenih ofanzivnih raketnih kapaciteta na tlu Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP Photo

Putin je na investicionom forumu u Moskvi rekao da se nada da će zdrav razum prevladati na svim stranama, ali da želi da NATO bude svestan zabrinutosti Rusije u pogledu sopstvene bezbednosti, a u vezi sa Ukrajinom, prenosi agencija Rojters.

Ako se na teritoriji Ukrajine pojave neki udarni sistemi, vreme leta do Moskve biće 7-10 minuta, a pet minuta u slučaju upotrebe hipersoničnog oružja. Samo zamislite to - izjavio je Putin.

Šta da radimo u takvom scenariju? Moraćemo onda da napravimo nešto slično u odnosu na one koji nam na taj način prete. A to možemo i sada - poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je upravo uspešno testirala hipersoničnu raketu koja će biti u upotrebi početkom nove godine i koja ima vreme leta od 5 minuta i brzinu devet puta veću od brzine zvuka.

- Stvaranje takvih pretnji (u Ukrajini) predstavlja crvene linije za nas. Ali nadam se da do toga neće doći. Nadam se da će prevladati osećaj zdravog razuma i odgovornosti kako kod naše dve zemlje tako i kod svetske zajednice - izjavio je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da Rusija ima opravdane zabrinutosti zbog, kako kaže, činjenice da se u blizini njenih granica izvode vežbe velikih razmera, uključujući i one neplanirane, kao što je nedavno bio slučaj u Crnom moru, kada su strateski bombarderi leteli 20 kilometara od ruske granice.

Pogledajte više