OMIKRON OTPORAN NA VAKCINE? Nova varijanta korona virusa imuna i na cepiva

Tanjug 27. 11. 2021. u 20:07

POSTOJE razlozi da verujemo da novi soj korona virusa omikron ima određeni stepen otpornosti na vakcine, poručio je danas glavni medicinski savetnik britanske vlade Kristofer Viti.

Foto: Depositphotos

- Postoji razumna šansa da će barem u određenom stepenu ova varijanta izbeći vakcine -  rekao je Viti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, prenosi Rojters.

Džonson je danas poručio da je Velika Britanija i dalje u „mnogo jačoj poziciji“ da se uhvati u koštac sa novim omikron sojem zbog svog programa vakcinacije.

U Velikoj Britaniji identifikovana su dva slučaja novog, omikron soja korona virusa kod osoba koje su putovale u Južnu Afriku, saopštio je danas britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Dvojici zaraženih i svim članovima njihovih porodica rečeno je da budu u samoizolaciji, dok ne budu završeni svi dodatni testovi kako bi sa sigurnosću bilo potvrđeno da je reč o novom soju virusa.

Od danas će Britanija na "crvenu listu" dodati i Malavi, Mozambik, Zambiju i Angolu, a britanski i irski džavljani koji stižu iz tih zemalja moraće u karantin na 10 dana.

Na ovoj listi zbog pojave novog omikron soja virusa već su Bocvana, Lesoto, Namibija, Južnoafrička Republika i Zimbabve.
 

Pogledajte više