JANEZ JANŠA: Koordinacija u EU zbog nove varijante korona virusa

Tanjug 26. 11. 2021. u 17:44

JANEZ Janša, premijer Slovenije koja predsedava Savetom EU, potvrdio je danas da je u toku koordinisana akcija u Evropskoj uniji kako bi se onemogućio veći unos nove, verovatno opasnije varijante virusa korona iz Južne Afrike.

Foto: EPA

- Koordinišemo jedinstvenu blokadu vazdušnog saobraćaja iz južnoafricke regije za EU. Varijanta koronavirusa B.1.1.529 izuzetno se brzo širi i donosi novu brigu u narednim nedeljama i mesecima . Ponašajmo se odgovorno - napisao je na Janša svom Tviter nalogu.

U Belgiji je danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante korona virusa.

Južnoafricki institut za zarazne bolesti NICD objavio je u cetvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrdena i u Bocvani i Hongkongu.

Prema prvim ocenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prethodnih.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da još proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i da li je treba uvrstiti na listu novih varijanti korona virusa koje izazivaju zabrinutost.

Evropska komisija predložiće svojim članicama da ograniče putovanja iz Južne Afrike i otkažu vazdušne veze s tim područjem zbog širenja nove verzije virusa korona.

 
Pogledajte više