PARIZ UVODI OGRANIČENJA ZA VOŽNJU PO CENTRU: Dozvoljena brzina električnih skutera najviše 10 kilometara na sat

Novosti online 25. 11. 2021. u 12:05

BRZINA električnih skutera u Parizu smanjena je na 10 kilometara na sat u delovima gradskog centra na osnovu novih pravila koja su uvele tri velike firme za iznajmljivanje ovih vozila.

Foto P. Mitić

To se odnosi na područja u kojima su e-skuteri i pešaci bili jedni drugima na putu, poput turističkih atrakcija, parkova, škola i trgova. Na inicijativu gradske uprave smanjene brzine već su leti testirane u muzeju Luvr i na nekim drugim trgovima. Sada su fabrike za iznajmljivanje 15.000 električnih skutera u Parizu odlučile da prošire svoje takozvane "sporo zone".

Skuteri se automatski usporavaju na brzinu trčanja nakon što vozač uđe u određeno područje i GPS skutera registruje njihovu lokaciju. Korisnici mogu da vide "spora" područja u aplikacijama firmi za iznajmljivanje. Vlasnici privatnih skutera zasada mogu da voze najvećom dozvoljenom brzinom.

Iako su napori Pariza među najdalekosežnijim i pogodiće turiste, to nije prvi grad koji je uveo takva ograničenja za električne skutere. Njujork, Barselona i Berlin imaju ograničene brzine u određenim područjima. Neka predgrađa Pariza takođe već imaju takvo ograničenje, dok firme za iznajmljivanje u mnogim gradovima postavljaju ograničenja gde skuteri mogu da se parkiraju kako bi sprečili da oni preplave, recimo, parkove.

Francuske službe za iznajmljivanje kažu da bi njihove spore zone mogle dodatno da se prilagode na zahtev gradske uprave. S obzirom na veliki broj nesreća sa e-skuterima u Parizu samo ove godine povređeno je 329 vozača, a dvoje poginulo, grad razmišlja i o zabrani skutera na pojedinim lokacijama i njihovoj upotrebi za dve ili tri osobe istovremeno.

U međuvremenu, kako bi povećale sigurnost, tri firme za iznajmljivanje u Parizu odlučile su da uvedu i "program za početnike" kojim se ograničava brzina skutera na najviše 15 kilometara na čas.

BONUS VIDEO: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu
 

 
Pogledajte više