ZA "RUSKI KRIM": Ko je Rumen Radev (58), predsednik Bugarske

I. STANOJEVIĆ

23. 11. 2021. u 10:32

STARI i novi predsednik Bugarske, Rumen Radev (58), vojni pilot i bivši komandant ratnog vazduhoplovstva, ključna je ličnost u borbi protiv korupcije u ovoj zemlji, najsiromašnijoj u EU.

Foto AP

Mada politiku diktira vlada, dok predsednik ima protokolarnu ulogu, Radev, koji je prvi put izabran 2016. godine, a minulog vikenda u drugom krugu predsedničkih izbora ponovo, dao je toj funkciji drugu dimenziju i vremenom postao prepoznatljiva figura u političkoj igri.

Ima čin general-majora i bio je komandant bugarskog ratnog vazduhoplovstva od 2014. do 2016. godine. Tu funkciju, napustio je da bi se, kao nezavisni kandidat, uz podršku levičarske Socijalističke partije kandidovao za predsednika. Tokom te prve predizborne kampanje zalagao se za ponovno zbližavanje Bugarske sa tradicionalnim saveznikom Rusijom. Popularnost je stekao kad je dao podršku velikim antikorupcijskim protestima 2020. godine protiv tadašnjeg premijera Bojka Borisova.

U predsedničkoj debati pre reizbora, Radev je aludirao na Krim kao na "trenutno ruski" i pozvao Brisel da obnovi dijalog sa Rusijom, tvrdeći da zapadne sankcije uvedene Moskvi ne funkcionišu. U ponedeljak je, zbog ovakvog njegovog mišljenja, reagovao Vašington, koji je izrazio duboku zabrinutost zbog takvih komentara. "SAD, G7, EU i NATO bili su jasni i ujedinjeni u stavu da je, uprkos pokušaju ruske aneksije i tekuće okupacije, Krim teritorija Ukrajine", dodaje se u saopštenju. Njegovi komentari o Krimu naišli su i na protest zvaničnog Kijeva.

Uoči osvajanja drugog mandata, Radev je obećao da će zadržati bliske veze sa bugarskim saveznicima u NATO, ali je, takođe, pozvao na pragmatičan odnos sa Rusijom.

Pogledajte više