PENTAGON ZATEČEN NAPREDOVANJEM PEKINGA: Kineski test hipersonične rakete ostavio je zvaničnike vojske u nedoumici

P.Z. S. / Sputnik international

22. 11. 2021. u 18:50

NAVODNO julsko testiranje hipersonične kineske rakete izazvalo je zabrinutost u Sjedinjenim Državama.

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP


Razlog za brigu je što izgleda da Vašington zaostaje za Pekingom u oblasti hipersoničnog oružja.

Američki vojni i obaveštajni zvaničnici bili su uhvaćeni nespremni zbog kineske prijavljenog testiranja hipersonične rakete izvedene u julu pet puta većom brzinom od zvuka - podvig bez presedana, objavio je Fajnenšel tajms.

Stručnjaci iz Pentagonove napredne istraživačke agencije DARPA trude se svim silama da shvate kako je Kina uspela da savlada tehnologiju koja je omogućila njenoj hipersoničnoj raketi da ispali drugu raketu usred leta iznad Južnog kineskog mora, rekli su za magazin ljudi koji su upoznati sa tim.

Foto: Printscreen

Među onima koji su zbunjeni prijavljenim kineskim raketnim testom i naprednim sposobnostima koje su demonstrirali je Savet za nacionalnu bezbednost SAD.
-Ovaj razvoj događaja zabrinjava nas kao što bi trebalo da bude za sve koji traže mir i stabilnost u regionu i šire, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost za FT. „Ovo se takođe zasniva na našoj zabrinutosti za mnoge vojne sposobnosti koje Narodna Republika Kina nastavlja da teži”.

Zvaničnik je takođe nastavio da tvrdi da će Sjedinjene Države nastaviti da održavaju kapacitete potrebne za „odbranu i odvraćanje od niza pretnji“ iz Pekinga.

Drugi američki vojni zvaničnici takođe su zabrinuti zbog prednosti Kine u oblasti hipersoničnog oružja, a general američkih svemirskih snaga Dejvid Tompson tvrdi da je Vašington „veoma brzo sustigao korak”, opisujući kineski raketni program kao „neverovatan”, ali je primetio da to „uveliko komplikuje problem strateškog upozorenja“.

Prema procenama američkih zvaničnika, Kina je na tom polju naprednija od Rusije ili Sjedinjenih Država.

Kineska ambasada je, međutim, demantovala izveštaje o navodnoj raketnoj probi, rekavši da „nije upoznata“ sa tim.

-Uopšte nismo zainteresovani za trku u naoružanju sa drugim zemljama, rekao je za FT portparol ambasade Liu Penđu. -SAD su poslednjih godina izmišljale izgovore poput „kineske pretnje“ da bi opravdale svoje širenje naoružanja i razvoj hipersoničnog oružja.

Američki zvaničnici nastavljaju da izražavaju zabrinutost da bi Kina mogla da odstupi od svog stava „minimalnog odvraćanja“ koji se održavao decenijama, a Vašington je nedavno najavio da namerava da učetvorostruči svoje nuklearne bojeve glave na čak 1.000 komada u narednoj deceniji.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pogledajte više