PAŠINJAN ZVAO PUTINA: Nakon žestokih borbi Jerevan se zahvaljuje Rusiji

Novosti online

21. 11. 2021. u 11:31

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom o merama za stabilizaciju regiona Južnog Kavkaza u kontekstu sprovođenja sporazuma o Karabahu.

Foto: EPA

- Nastavljen je razgovor o situaciji u regionu i merama preduzetim za njenu stabilizaciju u kontekstu realizacije trilateralnih sporazuma o Nagorno-Karabahu od 9. novembra 2020. i 11. januara ove godine - saopštila je pres služba Kremlja.

- Nikol Pašinjan izrazio je zahvalnost za aktivne posredničke napore Rusije. Dogovoreni su dalji kontakti - dodaje se u saopštenju.

Situacija na istočnom pravcu jermensko-azerbejdžanske granice u Sjunikskoj oblasti zaoštrila se 13. novembra. Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je na zasedanju Saveta bezbednosti 15. novembra da su azerbejdžanske trupe upale u zemlju u istočnom pravcu granice. Generalno tužilaštvo Jermenije saopštilo je da su azerbejdžanski vojnici prešli granicu u pravcu grada Sisijan u Sjunikskoj oblasti na jugu Jermenije.

Prema podacima Ministarstva odbrane Azerbejdžana, tokom borbi 16. novembra poginulo je sedam vojnika, a 10 je ranjeno.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo da je u borbama 13 njihovih vojnika zarobljeno, a da je izgubljen kontakt sa 24 vojnika.

Uveče 16. novembra je uz posredovanje Rusije na jermensko-azerbejdžanskoj granici proglašeno primirje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pogledajte više