AMERIKA OGRANIČAVA MANDAT PUTINU: Predlog rezolucije u Kongresu da ode s vlasti 2024. godine

D. D. S. 19. 11. 2021. u 13:23

PREDLOG, koji su juče objavila dva člana Predstavničkog doma američkog Kongresa, insistira na tome da "svaki pokušaj predsednika Ruske Federacije... da ostane na funkciji posle 7. maja 2024. garantuje nepriznavanje od strane Sjedinjenih Država. "

Foto: EPA

U nacrtu se citira prethodni ustav zemlje, pre izmena unetih posle opštenacionalnog glasanja prošle godine, koji je predviđao da "jedna osoba ne može da bude na funkciji predsednika Ruske Federacije više od dva uzastopna mandata". Moskovski zvaničnici osudili su rezoluciju.

Za rusku agenciju RIA Novosti prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov rekao je da će, ako rezolucija stupi na snagu, "to dovesti do prekida odnosa Rusije sa Sjedinjenim Državama". Džabarov je nazvao nacrt "lišenim svakog zdravog razuma" i nije ubeđen da će ga Kongres usvojiti.

Sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "svaki put kada pomislimo da ništa smešnije, agresivnije, neprijateljskije i nekonstruktivnije ne može doći sa druge strane okeana, pokaže se da grešimo..." Prema njegovim rečima, "ovo je odlična demonstracija zemljama sveta da se SAD zvanično mešaju u unutrašnje stvari drugih nacija. Zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov je predlog nazvao mešanjem Amerike u ruske predsedničke izbore, napomenuvši da ta "provokacija" nije "ništa novo i ništa neočekivano" u objavi na Fejsbuku.

Dvopartijski nacrt rezolucije, koji su predložili demokrata iz Tenesija Stiven Koen i republikanac iz Južne Karoline Džo Vilson, bio je odgovor na glasanje kojim je izmenjen ruski ustav, što znači da bi Putin potencijalno mogao da se kandiduje za još dva mandata. Anketa širom zemlje u leto prošle godine pokazala je da je 78 odsto Rusa glasalo za promene.

Pogledajte više