ČAK 20.000 STRANIH VOJNIKA NA GRANICI BELORUSIJE: Predsednik Lukašenko upozorava - Prisutna i avijacija i oklopna vozila

Novosti online 16. 11. 2021. u 11:55

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se na granicama sa Belorusijom trenutno nalazi do 20.000 stranih vojnika, prenosi list „SB. Belarus sevodnja“.

Foto: Tanjug/AP/EPA/ilustracija

- Na granicama suseda, pre svega Poljske, nisu raspoređeni samo graničari. Tamo jača udarna grupa koja trenutno broji oko 20.000 vojnika sa avijacijom i oklopnim vozilima. Sve se to radi pod maskom zaštite Evropske unije od upada izbeglica iz zemalja koje je bombardovala i opljačkala zapadna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama - naglasio je beloruski lider.

Takođe je saopštio da postoje informacije o pokušajima isporuke oružja migrantima na granici sa Poljskom, prenosi beloruska agencija „Belta“.

- Sada nam je najvažnije da zaštitimo svoju granicu i svoj narod, da sprečimo sukob. Znam da je bilo pokušaja da se isporuči oružje u migrantski kamp, kao i pokušaja provokacija koje mogu dovesti do vojnog sukoba. To se ne sme dopustiti ni u kom slučaju. Taj takozvani problem ne sme izazvati žestoku konfrontaciju - rekao je Lukašenko na sastanku o situaciji na granici.

Istovremeno je optužio Evropsku uniju da odustaje od projekata transgranične saradnje, umesto da zajedno sa beloruskom stranom traži rešenja.

- Pored toga, prete novim paketima sankcija i izgradnjom zida od pet metara, razmišljaju o potpunom zatvaranju granica sa Belorusijom. Za ime Boga. Ako nemaju čime drugim da se bave, nemamo ništa protiv - konstatovao je Lukašenko.

Razgovor sa Merkelovom

Predsednik Belorusije je na sastanku takođe saopštio da je tokom telefonskog razgovora sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedeljak predložio opcije za rešavanje krize, saopštila je pres-služba predsednika.

Strane su se složile da još ne otkrivaju sve detalje. Merkelova će razgovarati o nastaloj situaciji sa članicama EU, a zatim će beloruska i nemačka strana ponovo stupiti u kontakt.

Lukašenko je konstatovao da pogoršanje situacije nikome nije potrebno – ni Minsku, ni Briselu.

Takođe je podsetio da beloruske vlasti nisu rasporedile „nijedan vod, nijednu četu“, dok se sa druge strane granice nalazi oko 20.000 naoružanih ljudi.

(rs.sputniknews.com)

BONUS VIDEO - KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 
Pogledajte više