BRITANCI FORMIRALI JEDINICU ZA RAT SA RUSIJOM? SAS-ovci spremni za desant u Ukrajinu, sa 600 ljudi udaraju na "medveda"

Novosti online

14. 11. 2021. u 14:49

OPERATIVNA jedinica britanskih specijalnih snaga koja broji 600 vojnika spremna je da krene u Ukrajinu u slučaju "ruske invazije", piše britanski "Miror".

Foto: Jutjub/MilitaryCorner/BackStageProd

Kako piše britanski list, London formira jedinicu koja se sastoji od pripadnika SAS, medicinara, inženjera i oko 400 padobranaca iz 16. brigade sa sedištem u Alderšotu.

- Pripadnici jedinice su u stanju visoke pripravnosti i rečeno im je da mogu biti raspoređeni u vrlo kratkom roku. Broj je između 400 i 600 vojnika. Sva oprema je spakovana, i spremni su da se desantiraju u Ukrajinu - rekao je izvor "Mirora".

Ove nedelje se šef američkog Stejt departmenta Entoni Blinken sastao sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom. Komentarišući izveštaje o grupisanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, on je upozorio Moskvu da "ne ponavlja greške iz 2014. godine".

Ruski predsednik Vladimir Putin je takve izjave i panične izveštaje o grupisanju ruskih jedinica nazvao alarmantnim.

Zapadni mediji poslednjih nedelja izvažavaju "zabrinutost" zbog kretanja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica, dok je rusko Ministarstvo spoljnih poslova istaklo da su najave o potencijalnom sukobu Moskve i Kijeva obična fikcija.

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pogledajte više