LUKAŠENKO I MERKELOVA DA SE DOGOVORE: Zapadne države su same stvorile izbegličku krizu, rekao Putin u obraćanju u emisiji "Moskva. Kremlj"

D. Vujičić

13. 11. 2021. u 22:17

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nema nikakve veze s izbegličkom krizom na granici Belorusije i EU.

Drama na granici Belorusije i Poljske / Foto AP

- Želim da svi znaju da mi nemamo nikakve veze sa tim. Iz nekog razloga svi pokušavaju da nam neosnovano nametnu nekakvu odgovornost", rekao je predsednik Rusije u intervjuu sa Pavelom Zarubinom, autorom emisije "Moskva. Kremlj. Putin" - prenosi TASS.

Putin je naglasio da ruske avio-kompanije ne prevoze izbeglice koje su trenutno na granici Belorusije i EU, ocenivši da su zapadne države same stvorile izbegličku krizu.

- Važno je da ne zaboravimo odakle potiče izbeglička kriza. Da li je Belorusija ta koja je u korenu tog probleme? Nije. Postoje razlozi koje su generisale zapadne zemlje, uključujući i evropske zemlje, a ti razlozi su vojne i ekonomske prirode - rekao je Putin.

On je izrazio nadu da će beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel uskoro razgovarati.

- Koliko sam razumeo, Aleksandar Grigorijevič Lukašenko i kancelarka Merkel spremni su da razgovaraju jedno s drugim. Nadam se da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti - rekao je Putin.

Takođe je ruski predsednik izjavio da prvi put čuje za pretnju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da će obustaviti transposrt ruskog gasa u Evropu, dodajući da će o tome razgovarati sa beloruskim kolegom.

- Iskreno rečeno, prvi put čujem za to - rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Dodao je da je u poslednje vreme dva puta razgovarao sa Lukašenkom i da mu on to nikada nije rekao, čak ni nagovestio.

- Ali verovatno može, iako u tome nema ničeg dobrog, i ja ću, naravno, razgovarati sa njim na tu temu - dodao je Putin.

Ukazao je da to ne bi doprinelo razvoju odnosa Rusije sa Belorusijom.

Iz Minska je u subotu došla vest da je grupa od oko 100 migranata iz improvizovanog izbegličkog kampa na beloruskoj strani granice upala na teritoriju Poljske i sada se nalaze blizu bodljikave ograde koju je podigla poljska pogranična služba.

- Postoji grupa izbeglica u blizini graničnog prelaza (Bruzgi-Kuznica). Oni su na poljskoj teritoriji, ima ih do 100. Nalaze se u blizini žičane ograde koju je podigla poljska strana - saopštila je pres-služba Državnog pograničnog komiteta Belorusije, preneo je TASS.

Evropska unija tvrdi da Belorusija ohrabruje na hiljade migranata da beže iz konfliktnih zona širom sveta u pokušaju da pređu njenu granicu ka zemljama EU.

Drama na granici Belorusije i Poljske / Foto AP

Generalštab Ruske vojske u subotu je izdao saopštenje da budno prati velike vojne vežbe NATO saveznika u Crnom moru.

- Aktivne operacije brodske grupe Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država i izviđačkih letova NATO-a odvijaju se u severozapadnom delu Crnog mora - saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Radari Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Crnomorska flota u proteklom danu identifikovali su i ispratili četiri leta izviđačkih aviona zemalja NATO-a u vazdušnom prostoru iznad crnomorskog regiona.

Takođe je precizirano da su američki razarač sa navođenim raketnim oružjem "Porter" i komandni brod "Maunt Vitni" održali niz zajedničkih vojnih vežbi sa brodovima Turske, Rumunije i Ukrajine u međunarodnim vodama kod obale Rumunije i uplovljavali su u luku Konstanca u Rumuniji.

- Strateški izviđački avion U-2S Ratnog vazduhoplovstva SAD, koji je poleteo sa baze "Akrotiri" na ostrvu Kipar, izvršio je izviđanje iz vazdušnog prostora Ukrajine i severozapadnog dela Crnog mora - ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, ruska vojska nastavlja da prati agresivnu vojnu aktivnost Sjedinjenih Američkih Država u crnomorskom regionu.

Akcije američkih brodova prate ruska raketna krstarica "Moskva", fregata "Admiral Esen" i patrolni brod "Pavel Deržavin".

HOĆEMO DIVIZIJE "ISKANDERA"

BELORUSIJA želi ruski raketni sistem "Iskander", koji bi bio raspoređen na jugu i zapadu zemlje, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu ruskom odbrambenom časopisu "Nacionalna odbrana".

Lukašenko je za magazin rekao da mu je potreban mobilni balistički raketni sistem "Iskander", koji ima domet do 500 kilometara i može da nosi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave, preneo je Rojters.

Nijedan avion nacionalnog beloruskog avio-prevoznika "Belavija" nije dovezao migrante sa Bliskog istoka u Belorusiju, izjavio je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko.

"Vi (zapadne zemlje) ste hteli da zadavite nas, našu kompaniju na aerodromu, štaviše, zabranili ste avionima 'Belavije' da lete čak i iznad teritorije Evrope!"

Pogledajte više