POLJSKA VOJSKA U STANJU BORBENE GOTOVOSTI: Panika zbog Lukašenkovih "specijalaca", oglasio se predsednik

Novosti online

11. 11. 2021. u 20:49

POLjSKE snage bezbednosti se nalaze u najvišem stepenu gotovosti zbog krize na granici sa Poljskom, saopštio je predsednik Poljske Anžej Duda tokom obraćanja naciji.

Foto: Jutjub/AiirSource Military/Vikipedija

- Uveravam vas da je Poljska spremna da pruži otpor ovoj akciji specijalnih službi režima Lukašenka. Naši graničari, vojska, policija i druge službe se nalaze u najvišem stepenu gotovosti - rekao je Duda.

- Nalazim se u stalnom kontaktu sa rukovodiocima država našeg regiona, kao i sa partnerima iz NATO i EU. Naš stav ima punu podršku i razumevanje - dodao je on.
On je naveo da Poljska ne može primiti čak ni mali broj migranata, jer će za njima stići i drugi.

Napeta situacija na belorusko-poljskoj granici traje već četvrti dan. Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je da tokom noći nije bilo pokušaja nelegalnog prelaska granice. U Ministarstvu su dodali da Poljska ne namerava da pušta migrante na svoju teritoriju.

Ujutro 8. novembra nekoliko hiljada migranata krenulo je ka belorusko-poljskoj granici. Oni su se okupili nedaleko od prelaza „Bruzgi” na beloruskoj strani, navodeći da nameravaju da preko teritorije Poljske odu u Nemačku.

Migranti su podigli šatorski kamp i povremeno pokušavaju da probiju žičane ograde, ali im poljska strana to ne dozvoljava. Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Prema preliminarnim procenama, na granici se nalazi oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. U međuvremenu, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.

Zemlje EU optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pogledajte više