PREVAZILAZE SVE GRANICE: Rusija odgovorila na optužbe Poljske za migrantsku krizu

Novosti onlajn

10. 11. 2021. u 10:43

OPTUŽBE Varšave i poljskog predsednika Andžeja Dude na račun Rusije u vezi sa migrantskom krizom na granici sa Belorusijom prelaze sve granice, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto: Piksabej

- Iznenađujuće je ono što čujemo iz Varšave. Da budem iskrena, po mom mišljenju, to prevazilazi sve moguće okvire pristojnosti i zdravog razuma. Govorim o optužbama na račun naše zemlje i uopšte ocenama situacije... Nemoguće je tek tako se pretvarati i lagati - rekla je Zaharova za Jutjub kanal „Solovjov uživo“.

Ranije je predsednik Poljske Andžej Duda na konferenciji za novinare u Bratislavi izjavio da je na granici u toku neviđeni masovni hibridni napad Belorusije.

Ni prvi ni poslednji talas krize

Zaharova smatra da migrantska kriza na granici Belorusije i Poljske neće biti poslednja, jer predstavlja posledicu raspada zemalja Bliskog istoka.

- Naravno, ovo nije nikakav prvi talas krize, nije jedinstvena situacija. Ovo je sledeći, naredni, novi, ne jedini i ne poslednji talas migrantske krize - rekla je ona.

Prema njenim rečima, uzroci krize leže u destabilizaciji situacije na Bliskom istoku i severnoj Africi – „upravo od strane NATO-a i zemalja koalicije predvođenih SAD”.

Foto: Tanjug/AP


- Invazija na Irak, arapsko proleće, uništenje Libije kao države, mešanje u unutrašnje stvari Sirije uz vojnu podršku ekstremističkih militanata... To je, naravno, i 20 godina neuspeha u Avganistanu - nabrojala je ona.

Uzroci krize

Jedan od uzroka za aktuelnu migrantsku krizu na belorusko-poljskoj granici je i to što je Evropska unija primila timove lidera beloruske opozicije Svetlane Tihanovske i bivšeg predsednika Narodne skupštine Venecuele Huana Gvaida, primetila je portparolka.

- Zašto oni (izbeglice) idu upravo u zemlje Evropske unije? Osim beneficija, osim tih programa, izveštavanja o tome kako zemlje EU već nekoliko godina prihvataju izbeglice, takođe su se fokusirale na veoma zanimljivu priču. Odnosno, kako su Poljska, Litvanija, baltičke zemlje i Brisel primali ljude iz Belorusije koji su izjavljivali bukvalno slične stvari – da više ne mogu da ostanu u svojoj zemlji, da sebe smatraju privremeno raseljenim licima ili izbeglicama u izbeglištvu. Da traže zaštitu, protekciju, pomoć. I zemlje EU su im tu pomoć pružale - objasnila je Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na nivo materijalne podrške „brigadi Tihanovske“.

- To je finansiranje, već je primaju na nivou, prema karakteristikama koje se obično koriste za opisivanje poseta na najvišem nivou. Pratnja, rad sa njom i njenim ljudima. Materijalna podrška. A ona nije jedina – tu je ceo propagandni tim iz Belorusije i drugih zemalja, uključujući Latinsku Ameriku. Sećamo se druga Gvaida i celog njegovog tima - naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, „to je bio i signal koji su ljudi veoma jasno shvatali. Da se, ispostavlja se, takvi programi sprovode. To je sistemska politika EU – da se prime svi koji su nezadovoljni životom u svojoj zemlji“.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.

Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pogledajte više