"ISPUNIO SAM OBEĆANJE DATO PUTINU" Bajden tvrdi da je ispoštovao ruskog predsednika - da li je u pravu?

Novosti onlajn

09. 11. 2021. u 10:47

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden saopštio je da je ispunio obećanje koje je dao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da će progoniti hakere po celom svetu.

Foto: Printscreen

- Na sastanku sa predsednikom Putinom u junu jasno sam rekao da će SAD preduzeti mere kako bi sajber kriminalci odgovarali za svoje postupke. To smo danas uradili - navodi se u izjavi Bajdena.

- Koristimo svu moć savezne vlade kako bismo stali na put zlonamernoj sajber aktivnosti i prestupnicima, da ojačamo odbranu naše zemlje, da se borimo protiv zloupotrebe virtuelne valute za iznuđivanje. Koristimo međunarodnu saradnju kako bismo uništili ekosistem iznude i borimo se protiv sigurnih zona - izjavio je Bajden.

Predsednik SAD je dodao da njegova administracija nastavlja da koristi sve dostupne instrumente kako bi zaštitila Amerikance i američke interese od sajber pretnji.

Ranije su američke vlasti uvele sankcije državljaninu Rusije Evgeniju Poljaninu, Ukrajincu Jaroslavu Vasinskom i internet resursu, sa sedištem u Estoniji i Letoniji, pod optužbom da su umešani u sajber kriminal.

Poljanin i Vasinski se sumnjiče da su članovi hakerske grupe koja je od svojih žrtava iznudila više od 200 miliona dolara u sajbervalutama. Prema tvrdnjama Ministarstva finansija, učesnici grupe su koristili programe Sodinokibi/REvil koji su upali u 175.000 kompjutera širom sveta.

(Sputnjik)

Pogledajte više