OD KORONE ŠTITI 300 ANTITELA: Najnovija Ruska studija utvrdila donju granicu iznad koje je čovek bezbedan od kovida

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

08. 11. 2021. u 23:03

DA bude zaštićen od delta soja korone, čovek mora da ima 300 antitela. Ako ima manje, treba da primi "sputnjik lajt", a ukoliko i posle toga bude imao 350 do 400 antitela, kasnije bi trebalo da se vakciniše drugom dozom "sputnjika".

Foto AP

U idealnoj situaciji su oni koji imaju više od 500 antitela, jer njihov organizam može da se brani od korone. Do ovakvih rezultata došli su naučnici moskovskog Centra "Gamaleja".

- Sproveli smo istraživanje sa ciljem da utvrdimo koji je potreban broj antitela da se čovek zaštiti od korone. U njemu je učestvovalo 4.000 Moskovljana - kaže dr Aleksandar Ginzburg, direktor Centra "Gamaleja", u kom je kreirana vakcina "sputnjik".

- Kad se kaže 300 antitela, misli se na međunarodne jedinice.

Foto AP

Merenje antitela se sprovodilo u međunarodnim jedinicama (bajnding antibodi junits) koje je uvela Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Postojao je problem zbog različitih testova kojima se meri količina antitela, a sada svi proizvođači testova moraju da naprave tablicu kojom se preračunava broj antitela prema kriterijumima SZO.

U Rusiji je sada rekordan broj zaraženih i umrlih od korone. Akademik Ginzburg smatra da samo ograničenje kretanja ne može rapidno da smanji broj obolelih. Istovremeno, mora da se nastavi intenzivna vakcinacija i dosledno sprovode preventivne mere.

- Ako se mnogostruko poveća broj vakcinisanih i pridržavamo se preventivnih mera, situacija sa koronom se može normalizovati u roku od nekoliko meseci - kaže dr Ginzburg.

PET REGIONA VEOMA KRITIČNO

ZBOG teške epidemiološke situacije, u pet velikih ruskih regiona produženi su neradni dani do 12. novembra. Rukovodstva Čeljabinske, Novgorodske, Tomske, Kurske i Smoljenske oblasti odlučila su da se i dalje ne radi verujući da će na taj način uspeti da prekinu lanac zaraze koronom. U celoj Rusiji je intenzivirana kampanja vakcinacije. Moskva, Moskovska oblast i Sankt Peterburg u ponedeljak su posle devetodnevne pauze nastavili uobičajen radni ritam. I dalje će se na mesta masovnog okupljanja moći doći samo sa kju-ar kodom.

* * * * * * * * * *

SJEDINjENE DRŽAVE PONOVO OTVORILE GRANICE

SA "SPUTNjIKOM v" NE MOŽE SE U AMERIKU

POTPUNA vakcinacija, od SZO i SAD priznatim cepivima protiv virusa korona i negativan test urađen 72 sata pre momenta polaska na put uslovi su koje od juče treba da ispune inostrani putnici za Ameriku. Ti uslovi deo su novog "putnog paketa" koje su propisale američke vlasti uz jučerašnju odluku da ponovo otvore Sjedinjene Države za putnike iz inostranstva, ukinutu početkom 2020. godine za one iz šengenskog prostora, Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike.

Foto AP

To znači da punoletni strani državljani moraju da budu imunizovani vakcinama koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove (FDA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Trebalo bi da pruže dokaz da je putnik poslednju dozu vakcine primio dve nedelje uoči putovanja.

FDA je odobrila vakcine "džonson-džonson", "fajzer" i "moderna", a SZO, uz njih, i "sinofarm" i "sinovak", kao i "astra zeneku", koje će biti prihvaćene za putovanje u SAD. "Sputnjik V" se koristi u oko 70 zemalja širom sveta, ali ga još nisu odobrili ni FDA, ni SZO, pa putnici vakcinisani ovim cepivom neće moći, zasad, da uđu u SAD.

Bela kuća je potvrdila da su deca mlađa od 18 godina izuzeta od novih pravila, kao i osobe sa zdravstvenim problemima. Bela kuća je takođe navela da je potrebno da nevakcinisani Amerikanci i strani državljani, koji mogu biti izuzeti od novih pravila, dostave negativan kovid-test u roku od 24 časa pre polaska. D. D. S.

Pogledajte više