LITVANIJA ŠALJE VOJSKU NA GRANICU SA POLJSKOM I BELORUSIJOM: Kriza sa migrantima ne jenjava - razmatraju i uvođenje vanredne situacije

Novosti onlajn

08. 11. 2021. u 13:21

LITVANIJA šalje na granicu sa Poljskom i Belorusijom dodatne trupe zbog priliva migranata, vlasti će razmatrati uvođenje vanredne situacije na granici, javila je agencija Rojters pozivajući se na ministarku unutrašnjih poslova Agne Bilotajte.

Foto: pixabay

Agencija dodaje da je Bilotajte takođe rekla da će vlada u ponedeljak razgovarati o uvođenju vanredne situacije na granici sa Belorusijom.

Zbog situacije na granici predsednik Poljske uveo je vanredno stanje na teritorijama koje se graniče sa Belorusijom, a za zaštitu granice angažovane su vojska i policija.
Granični komitet Belorusije saopštio je ranije da se velika grupa izbeglica sa stvarima kreće auto-putem prema granici sa Poljskom.

U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.

Beloruski graničari više puta su saopštavali o pokušajima nasilnog prebacivanja migranata iz Litvanije, Poljske i Letonije na belorusku teritoriju.
Prema poslednjim podacima, od početka godine više od 30 hiljada ljudi pokušalo je nelegalno da pređe granicu iz Belorusije u Poljsku.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

Pogledajte više