LAVROV PORUČIO: Rusija spremna na konstruktivan dijalog sa nemačkim rukovodstvom

Novosti onlajn

08. 11. 2021. u 12:43

RUSIJA je spremna na konstruktivan rad sa rukovodstvom Nemačke nezavisno od njegove partijske pripadnosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju učesnicima 26. sastanka rusko-nemačkog foruma „Potsdamski susreti“, koji se odvija u Moskvi.

Foto AP

- Berlin ostaje važan međunarodni partner za Moskvu. Uvek smo otvoreni za konstruktivan dijalog sa nemačkim rukovodstvom bez obzira na njegov partijski i lični sastav - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Rusija je zainteresovana za izgradnju stabilnih odnosa zasnovanih na uzajamnom poštovanju. Računamo na recipročan stav - dodao je on.

Šef ruske diplomatije je istakao da je forum značajna platforma za razmenu mišljenja istaknutih predstavnika političkih, poslovnih i javnih krugova Rusije i Nemačke o širokom spektru pitanja.

Uveren sam da će ovaj sastanak doprineti razvoju rusko-nemačkih veza u oblasti javne diplomatije i obogatiti bilateralnu agendu svežim idejama i inicijativama, ocenio je Lavrov.

Šansa za nov početak u rusko-nemačkim odnosima

S tim u vezi, predsednik nevladine organizacije „Nemačko-ruski forum“, bivši premijer nemačke države Brandenburg Matias Placek, koji takođe učestvuje na konferenciji, naveo je da bi Moskva i Berlin trebalo da rade na pobošljanju odnosa. Kako kaže, to je moguće, uprkos poteškoćama.

- Moramo da težimo novom početku i da radimo na tome da se ponovo zbližimo - smatra nemački političar i dodaje da će to biti težak put, jer su odnosi dveju zemalja u dubokoj krizi.

I nekadašnji šef Evropskog parlamenta bivši kandidat za kancelara iz Socijaldemokratske partije Nemačke Martin Šulc misli da postoje šanse za poboljšanje odnosa pri sledećoj federalnoj vladi.

- Imamo različita politička stanovišta, ali mogu da se traže zajednički putevi - smatra on.

Sa svoje strane, poslanik partije Levice i bivši šef Odbora za energetiku nemačkog Bundestaga Klaus Ernst podsetio je da se 62 odsto nemačkih građana zalagalo za bliže odnose sa Rusijom. Prema njegovim rečima, Evropa u spoljnoj politici treba da ide svojim putem zajedno sa Moskvom.

Socijaldemokrate, Zeleni i liberali pregovaraju o stvaranju nove vladajuće koalicije u Nemačkoj. Ukoliko ove tri stranke postignu dogovor, Nemačka će, nakon 16-godišnje vladavine Angele Merkel, ponovo dobiti socijaldemokratski vođenu vladu.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više