"IBICA ATENTAT" OTKRIVA ŠTA SE STVARNO DOGODILO: Štrahe napisao knjigu o aferi koja je srušila austrijsku vladu

Tanjug

08. 11. 2021. u 09:18

NAKON što se na televiziji pojavila serija o korupcionaškoj aferi "Ibica", koja je srušila prvu austrijsku vladu pod kancelarom Sebastijanom Kurcom, a zbog koje je ostavku morao da podnese vicekancelar i tadašnji lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, glavni akter afere Štrahe napisao je knjigu.

Foto: AP

Štrahe će izdati knjigu "Ibica atentat" u kojoj, kako je najavio preko društvenih mreža, namerava da iznese šta se stvarno dogodilo ključne večeri afere u julu 2017.

- Nakon fiktivne serije koja se emituje, konačno izlazi knjiga originala. Šta se sve stvarno dogodilo i zašto se dalje borim - napisao je Štrahe.

Knjiga će krajem meseca biti javno predstavljena i biće u prodaji.

U prvom poglavlju Štrahe piše o svom putu na Ibicu 24. jula 2017, koji ga je koštao svih političkih funkcija.

- Imali smo tradiciju da nakon intenzivne radne godine provedemo porodični odmor na Ibici. Sa svojom decom iz prvog braka i mojom suprugom odleteo sam na Ibicu, gde sam se smestio u hotelski kompleks. Tokom godina sve više prijatelja i partijskih kolega su odlazili na odmor na Ibicu, u našem okruženju... - napisao je on.

Na Ibici jula 2017. snimljen je video od osam sati, tokom kojeg se vidi i čuje Štrahe kako navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera govori kako za finansijsku pomoć FPO, ali uz zaobilaženje revizorskih instanci, može dobiti povlastice u državnim poslovima.

Na osnovu objave tog video-materijala, pre dve godine, Štrahe je morao da podnese ostavku na sve funkcije, a tadašnji kancelar Kurc iskoristio je priliku da se reši koalicionog partnera.

Međutim, Kurc nije mogao da formira novu vladu, pa su raspisani prevremeni parlamentarni izbori, do kojih je zemlju vodila ekspertska vlada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pogledajte više