KO SNABDEVA ORUŽJEM DŽIHADISTE U SIRIJI: Rusi ih razbiju, oni se pojave sa najmodernijim oružjem

Novosti online 06. 11. 2021. u 16:06

NAJMANjE deset ruskih vazdušnih udara izvršeno je u centralnom delu Sirije gde ISIS vodi pobunu protiv snaga sirijske vlade i njihovih saveznika.

Foto: Militant website via AP

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Londonu, vazdušni napadi su bili usmereni na skrovišta ćelija ISIS-a u blizini grada Resafe u južnom delu Rake.

Ruski vazdušni napadi su verovatno bili odgovor na nedavni napad u kojem su teroristi ISIS-a uništili vozilo iračkog Kataib Hezbolaha u blizini grada Madana u istočnom delu Rake protivtenkovskom vođenom raketom (ATGM). U napadu su poginula četiri borca, a dva su ranjena, prema izvorima sirijske opozicije.

Nejasno je kako su teroristi ISIS-a u centralnoj Siriji, koji bi trebalo da budu opkoljeni, uspeli da dođu do funkcionalnog ATGM-a.

Izvor ATGM-a mogu biti borci koje podržavaju SAD sa sedištem u jugoistočnoj oblasti Al-Tanf. Prema nekoliko izveštaja sirijskih državnih medija, borci Al-Tanfa su snabdevali ćelije ISIS-a u centralnom regionu, uključujući i oružje, u zamenu za novac.

Uprkos suočavanju sa nekoliko izazova kao što je i američko vojno prisustvo u Al-Tanfu, provladine snage nastavljaju da operišu protiv ćelija ISIS-a u centralnom regionu uz direktnu podršku ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

(SrbijaDanas)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više