VIRUS KORONA "GRADI" NOVE MONTAŽNE BOLNICE: U Rusiji kovid ne posustaje, zemlja danima beleži povećan broj zaraženih i crne rekorde umrlih

B. Vlahović

03. 11. 2021. u 23:19

SMRTNOST od virusa korona se povećava svakog dana u Rusiji, crni rekordi se obaraju na svaka 24 časa, pa je tako i juče zabeležen novi jer je preminulo 1.178 ljudi, što najveći broj od početka pandemije.

Foto D. Milovanović

Prema podacima Kriznog centra, u Rusiji je umrlo 2,8 odsto obolelih od virusa korona.

Zbog rekordnog broja zaraženih koronom u ruskim bolnicama je pripremljeno za kovid bolesnike čak 290.000 ležajeva što je 20.000 više nego prošle godine. U Tulsku oblast su poslati vojni lekari, njih 100, da pomognu. Na savetovanju sa rukovodstvom Ministarstva odbrane Rusije predsednik Putin je kazao da će biti neophodno, ako se pandemija ne zaustavi, da se u kratkom roku naprave nove montažne bolnice za zaražene. One već postoje u Hakasiji, Moskovskoj i Tulskoj oblasti.

Na Krimu se već 31 dan beleži rekordan broj zaraženih. Na putevima ka Sevastopolju čak su bili postavljeni kontrolni punktove pa su u grad mogli da uđu samo oni za zelenim sertifikatom, ali su posle protesta građana ti punktovi ukinuti.

Rukovodstvo Novgorodske oblasti produžilo je neradne dane za još jednu sedmicu u nadi da će tako zaustaviti širenje kovida.

U Rusiji su u minulih pola godine pokrenuta 503 krivična postupka protiv ljudi koji su prodavali lažne sertifikate i podignute su optužnice protiv 293 medicinskih radnika koji su bili umešani u to. Blokirano je 2.036 internet sajtova gde su se ti sertifikati mogli kupiti.

Još jedna zemlja beleži neslavne rekorde. U Rumuniji je juče prijavljen 591 smrtni slučaj od kovida 19, što je rekordan dnevni broj. Rumunske vlasti saopštile su i da 541 osoba od tog broja nije bila vakcinisana. Samo 37 odsto odraslih u Rumuniji, koja ima oko 19 miliona ljudi, u potpunosti je vakcinisano protiv kovida 19.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više