OTVORITE ARHIVE UDBE: Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta uputio poruku zemljama Zapadnog Balkana

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

01. 11. 2021. u 13:00

ODGOVORNI organi treba da otvore bivše jugoslovenske arhive, ističe se u izveštaju poslanika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Organi treba da otvore bivše jugoslovenske arhive, ističe se u izveštaju poslanika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, Foto. Ž. Knežević/ AP

U izveštaju koji je usvojio Odbor (60 glasova za, 4 protiv i 6 uzdržanih), naglašava se da su veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa postojale i pre raspada Jugoslavije i da su nastavljene od kraja sukoba devedesetih.

- Poslanici EP osuđuju očigledan nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive i da se dosijei vrate vladama, ako one to žele - istaknuto je.

Hrvatski i bugarski evroposlanici odavno traže otvaranje ovih arhiva. Ti zahtevi su umeli da ulaze i u godišnje izveštaje. Treba znati i da zahtevi evropskog parlamenta nisu obavezujući, već samo onda kada ih sroče Evropska komisija, kao izvršno telo EU, i Evropski savet, koji okuplja zemlje članice. Ali, jasno je da se svi zahtevi, pre ili kasnije, pretoče u obavezujuću formu na evropskom putu.

Poslanici EP takođe podvlače da je važno da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju i dele obaveštajne podatke sa državama članicama i međunarodnim partnerima, uključjući SAD, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i sa organizacijama kao što su NATO, zemlje članice Grupe protiv korupcije Saveta Evrope (GREKO), Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarija UN za droge i kriminal (UNODK).

U izveštaju se takođe naglašava da je organizovani kriminal glavna prepreka razvoju regiona i da treba iskoreniti političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom. Zato se traži da EU liberalizuje vizni režim sa Kosovom bez daljeg odlaganja.

- Pošto izolacija podstiče kriminalne aktivnosti, poslanici Evropskog parlamenta takođe pozivaju Evropski savet da bez daljeg odlaganja odobri liberalizaciju viznog režima za Kosovo - navodi se.

Navodi se, između ostalog, i da su države Zapadnog Balkana zemlje porekla, odredišta i tranzita za trgovinu ljudima i da služe kao tranzitni koridor za migrante i izbeglice i kao lokacija za pranje novca i trgovinu vatrenim oružjem. Naglašeno je da su "glavni faktori koji čine društva Zapadnog Balkana ranjivim nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljavanja države, nejednakost i strano mešanje nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina."

Poslanici su izrazili i žaljenje zbog, kako se ističe, nedostatka istinske političke volje kod lokalnih političkih elita da se bore protiv organizovanog kriminala.

U izveštaju se pozdravljaju zaključivanje sporazuma o saradnji između "Eurodžasta" i vlada Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i dozvola za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Evropski savet da odobri što je pre moguće otvaranje pregovora za sličan sporazum sa Kosovom.

Iskoreniti političke veze

- SVESNI izveštaja i optužbi o vezama između visokih političkih ličnosti i organizovanih kriminalnih grupa, poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju potrebu da se iskorene političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom kroz jasne mere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila - istaknuto je.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više