NAIVNA UMETNOST SAVE SEKULIĆA U PARIZU: Izložba u Kulturnom centru Srbije

G. ČVOROVIĆ

29. 10. 2021. u 14:45

U KULTURNOM centru Srbije u Parizu traje izložba slikara Save Sekulića (1902-1989), pod nazivom "Moć vizije".

Foto: G.Čvorović/Muzej savremene umetnosti

- Reč je o umetniku koji je jedan od klasika svetske samouke umetnosti – poručila je v.d. direktora Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine Ivana Bašićević Antić, istakavši da je Sekuliću, pre Pariza, letos organizovana samostalna izložba i u vrlo prestižnoj Galeriji saveremene umetnosti "Majkl Has" u Berlinu.

U mnografiji koja prati izložbu, direktorka muzeja iz Jagodine je naglasila da su elementi poput frontalne reprezentacije bez upotrebe perspektive i kolorit koji se fokusira na nekoliko boja, vezivali Sekulića za domen naivne umetnosti.

Foto: G.Čvorović/Muzej savremene umetnosti

 

- Međutim, poput Ilije Bosilja, i Sava se izborom motiva zasnovanim na pronicanju mehanizama života i po prirodi bliskim filozofskom analiziranju osnovnih pojmova čovekovog života ili pak odnosa čovek-priroda, proceni snage čoveka i propitivanju postojanja sila izvan njega, potpuno razlikuju od svega što po pravilu naivnu umetnost čini. Upravo ih to čini retkim predstavnicima neakademske umetnosti čija se dela početkom 21. veka izlažu rame uz rame sa mejnstrim svetskim umetnicima – navela je Bašićević Antić, koja je uz Ivanu Jovanović i kustos pariske izložbe.

Foto: G.Čvorović/Muzej savremene umetnosti

 

Postavku je otvorila v.d. direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu Marija Nestorović, a organozvana je u saradnji sa Ministarstvom za kulturu i informisanje Republike Srbije. Ovo je druga izložba u Kulturnom centru, posle izložbe slika Milana Cileta Marinkovića, nakon ponovnog otvaranja Centra usled popuštanja mera tokom pandemije korona virusa.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više