KATANCI U MOSKVI, SLEDI CELA RUSIJA: U Rusiji neradni dani, zatvorene prodavnice i restorani sve do 8. novembra, raste broj zaraženih

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

28. 10. 2021. u 22:22

ZA vreme "mini-lokdauna" koji je u Moskvi počeo u četvrtak i traje sve do 8. novembra neće raditi kafići, restorani, mesta za prodaju alkoholnih pića, veliki trgovački centri, škole, vrtići.

Čišćenje stanice u Moskvi / Foto AP

Biće otvorene samo prodavnice hrane i apoteke.

Proglašeni su neradni dani, osim naravno za one koji rade po bolnicama i domovima zdravlja, ali je dozvoljen izlazak na ulice, odlazak u parkove...

U Moskvi će sve trajati dva dana duže od ostatka zemlje koja ulazi u ovakav sistem u subotu.

Da postoji opravdani razlog za "mini-lokdaun" u Rusiji dokaz su i najnoviji podaci o broju zaraženih koronom. I u četvrtak je bio rekordan broj zaraženih i umrlih od korone. Zaraženo je 40.096 ljudi, što je najviše od početka pandemije. I broj umrlih u poslednjih 24 sata je rekordan - 1.159!

Najviše zaraženih u toku jednog dana je u velikim gradovima, Moskvi i Sankt Peterburgu.

Zabrinjavajući rast broja zaraženih naterao je vlasti da se krene u novu propagandnu kampanju vakcinisanja. Sada ugledni ruski lekari objašnjavaju da nema razloga za strah od vakcine jer je praksa pokazala da "sputnjik V", kao i druge ruske vakcine, ne izaziva probleme.

Direktor Nacionalnog centra epidemiologije i mikrobiologije "Nikolaj Gamaleja", akademik Aleksandar Ginzburg, saopštio je da će, posle završetka kliničkih ispitivanja, početi da se kao dopunska doza daje vakcina u obliku spreja koja će se uzimati preko nosa. Ginzburg kategorički tvrdi da će ta kombinacija "sputnjika" i nazalne vakcine štititi građane sto odsto od kovida.

KOŠKANjE

PRVA noć lokdauna u Moskvi završila se tučnjavom barmena i policajca koji je u bar "Opit" na Arbatu došao posle ponoći da proveri pridržavaju li se vlasnici zabrane rada. Deblji kraj je izvukao policajac. Došlo je pojačanje i barman je priveden.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više