MILION EVRA DNEVNO! Šamar Brisela: Izrečena drastična kazna Poljskoj

Novosti online 27. 10. 2021. u 13:22

VRHOVNI sud EU naložio je Poljskoj da plaća kazne od milion evra dnevno zbog nepridržavanja evropske presude o reformi pravosuđa u Varšavi, javlja Dojče vele.

Foto: pixabay

Evropski sud pravde naložio je Poljskoj da plaća dnevnu kaznu od milion evra.

Prema saopštenju Suda pravde u sredu, razlog za taj potez je dosadašnje odbijanje zemlje da sprovede odluke najviših sudova o kontroverznim reformama pravosuđa, prenosi "Blic".

Konkretno, reč je o nalogu da se zaustavi rad spornog disciplinskog tela za kažnjavanje sudija. Prema presudama Evropskog suda pravde, ta aktivnost nije kompatibilna sa pravilima EU o nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.

Finansijske sankcije Poljskoj zatražila je 9. septembra komisija EU odgovorna za praćenje vladavine prava u EU.

Sankcije će trajati dok Poljska ne ispuni naloge Evropskog suda pravde.

- Pravosudni sistemi u celoj Evropskoj uniji moraju biti nezavisni i pošteni - kritikovala je tada Poljsku šefica Komisije Ursula fon der Lajen.

Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro je, s druge strane, govorio o "agresiji na Poljsku" i o "pravnom hibridnom ratu".

Početkom meseca poljski Ustavni sud presudio je da su pojedini članovi povelje Evropske unije neustavni u toj zemlji, čime je osporeno ključno načelo evropskih integracija, a EU je optužila poljsku vladu za politizaciju poljskih sudova, uključujući i Ustavni sud.

Poljska vlada predvođena strankom Pravo i pravda (PiS) spori se sa EU oko niza pitanja koja se tiču sudova, slobode medija, LGBT prava, preneo je Rojters.

- Poljska nema problema sa vladavinom prava, ali neke članice Evropske unije ne razumeju reforme pravosuđa u našoj zemlji - poručio je prošle nedelje poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Moravjecki je na konferenciji za novinare u Briselu, nakon samita Evropskog saveta na kojem se razgovaralo o privrženosti Poljske vladavini prava, dodao i da Evropska unija ima velike nadležnosti, ali da one nisu bezgranične i da Unija može da funkcioniše samo u okviru dodeljenih nadležnosti, prenosi Rojters.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: DOSIJE - Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

 
Pogledajte više