DOSETILI SE UJEDINJENE EVROPE: U Nemačkoj smislili novi način kako da "nanesu štetu" Rusiji zbog gasa

Novosti onlajn

24. 10. 2021. u 08:04

NOVINAR Kristof Hervartc predlaže novi način „pružanja otpora“ Rusiji u energetskoj sferi: države Evropske Unije treba da počnu zajedno da kupuju gorivo, a ne, kao do sada, svaka pojedinačno.

Foto AP

- Države EU mogu udružiti napore za zajedničku kupovinu gasa kako bi se suprotstavili dominantnom dobavljaču na tržištu, tj. Rusiji - piše Hervartc u članku za list „Handelsblat".

Kako navodi, evropski političari već razmatraju ovu perspektivu.

- Ministri energetike žele da o tome da razgovaraju naredne nedelje - zaključio je novinar.

Hervartc je primetio da će veću „nezavisnost“ od Rusije doneti šira upotreba obnovljivih izvora energije – iz vode, sunca, vetra.

Poslednjih meseci, tržište gasa u Evropi je bilo vidno grozničavo. Ako se trgovanje fjučersima početkom avgusta vršilo u području 515 dolara za hiljadu kubnih metara, krajem septembra je ta cifra udvostručena – 6. oktobra je dostignut istorijski maksimum od 1937 dolara. Nakon toga, cena je malo pala, ali je i dalje vrlo visoka.

Ranije je generalni direktor nemačkog Istočno-ekonomskog komiteta Mihael Harms izjavio da Rusija nije mogla da izazove rast cene gasa u Evropi. Predsednici komiteta Bundestaga – komiteta za ekonomiju i energetiku i komiteta za ekonomsku saradnju i razvoj – Klaus Erns i Peter Ramzauer takođe su ukazali na odsustvo dokaza o umešanosti Moskve.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pogledajte više