POČEO NOVI HLADNI RAT RUSIJE I NATO: Eskalacija loših odnosa starih rivala, Severnoatlantskog saveza i Moskve

D. D. S.

18. 10. 2021. u 23:08

RUSIJA suspenduje aktivnosti u NATO od sledećeg meseca, kao odgovor na to što je Severnoatlantska alijansa izbacila osam Rusa iz ruske misije u Briselu.

Sergej Lavrov / Foto EPA

Saopštio je ovo ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da će rusko osoblje pri misiji NATO u Moskvi takođe biti lišeno akreditacije od 1. novembra. Objasnio je da će Alijansa moći da komunicira sa Rusijom preko njene ambasade u Briselu, ukoliko bude potrebno. Nije postavio nikakve uslove za mogući nastavak rada u misijama.

- Kao rezultat namernih poteza NATO, mi praktično nemamo uslova za elementarni diplomatski rad i kao odgovor na akcije NATO obustavljamo rad naše stalne misije pri NATO, uključujući i rad glavnog vojnog izaslanika - saopštio je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je potez Moskve nazvao odgovorom na potez NATO od 6. oktobra da protera osam zaposlenih u ruskoj misiji u sedištu NATO u Briselu. Ukupan broj ruskih diplomata u ambasadi prepolovljen je sa 20 na deset.

NATO je, pošto je ovog meseca izbacio osam članova ruske misije, tvrdio da su oni bili "neprijavljeni ruski obaveštajni službenici" koji se bave neprijateljskim aktivnostima.

- NATO politika prema Rusiji ostaje dosledna. Pojačali smo odvraćanje i odbranu u odgovoru na ruske agresivne poteze, ali istovremeno ostajemo otvoreni za smisleni dijalog - saopšteno je tada iz Alijanse.

No, Lavrov je, s druge strane, tvrdio da "NATO nije zainteresovan za ravnopravan dijalog, niti za saradnju". Još tada je visoki ruski zvaničnik Loenid Slutski najavio da će Moskva uzvratiti na odluku NATO.

Odluka Rusije da suspenduje svoju misiju NATO najnovija je eskalacija između Moskve i transatlantske odbrambene alijanse. Odnosi između NATO i Rusije su već dugo napeti, a službeni kontakti ograničeni su otkako je Moskva anektirala Krim 2014. godine. Ipak, održavali su otvorene kanale komunikacije kako bi olakšali vojnu koordinaciju na visokom nivou.

Savet NATO-Rusija se retko sastaje otkako su odnosi između Rusije i Zapada pogoršani. Savez 30 država NATO je, kaže, zabrinut zbog razvoja ruskih nuklearnih projektila, upada u vazdušni prostor zemalja članica NATO i preletanja ruskih lovačkih aviona iznad savezničkih brodova.

(NE)OBAVEŠTENI

NATO je saopštio da je uzeo u obzir komentare ministra Lavrova medijima. "Međutim nismo dobili nikakvu zvaničnu komunikaciju o pitanjima koja je on pokrenuo", saopšteno je u NATO. Lavrov, međutim, kaže da je sekretar NATO obavešten o koracima koje je preduzela ruska strana.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više