PUŠKOV ODGOVORIO UKRAJINI: Svi znaju šta ste uradili u Kerčkom moreuzu

Novosti onlajn

17. 10. 2021. u 10:06

RUSKI senator Aleksej Puškov je putem svog Telegram naloga odgovorio ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi koji je zapretio da će Kijev „slomiti“ Rusiju na suđenju zbog incidenta sa brodovima u Crnom moru 2018. godine, ocenivši te reči kao „veoma zabavne“.

Foto: Printsreen/Jutjub

- Posebno je zabavno u smislu da sve zemlje NATO već dobro znaju da je upravo Ukrajina bila ta koja je u Kerčkom moreuzu narušila granice Ruske Federacije. Upravo zato Alijansa odavno već ćuti na tu temu - napisao je on.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da zahtev Ukrajine da se o ovom incidentu razmatra na međunarodnom sudu u Hagu – zloupotreba međunarodnih sredstava mirnog rešavanja sporova „u cilju osporavanja suvereniteta nad Krimom“.
Takođe je navedeno da ovaj akt prevazilazi jurisdikciju tog suda.

Incident u Kerčkom moreuzu

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra 2018. godine su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije.

Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.
Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinirali provokacije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više