RAT DIPLOMATAMA: Rusija i SAD bez dogovora u Moskvi o funkcionisanju ambasada

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 10. 2021. u 22:06

DIPLOMATE Rusije i SAD su se dogovorile da održe još jednu rundu pregovora o funkcionisanju svojih ambasada, jer razgovori u Moskvi nisu dali nikakve konkretne rezultate.

Foto ITAR-TASS/ Maxim Nikitin

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov i njegova sagovornica iz Vašingtona zamenica državnog sekretara Viktorija Nuland dali su suprotne ocene pregovora. Nulandova je ih je ocenila kao otvorene i konstruktivne, ali Sergej Rjabkov je kazao da se odnosi između Rusije i SAD mogu pogoršati.

- Na pregovorima nije bilo nikakvog progresa, a postoji potencijal za moguća dalja zaoštravanja ako ne uložimo značajne napore za normalizaciju - objasnio je Rjabkov i dodao da se ne može isključiti zamrzavanje rada diplomatskih misija Rusije i SAD ako dođe do najgoreg razvoja događaja, što Moskva, kaže, ne želi.

U Vašingtonu i dalje insistiraju da broj ruskih i američkih diplomata u dve zemlje mora biti isti. Rusi smatraju da Amerikanci nemaju pravo da određuju koliko će Moskva imati diplomata u misiji UN i da, kad se govori o paritetu, Vašington treba da razdvoji diplomate koji rade u ambasadi i konzulatima od onih koji su predstavnici Rusije u UN. Ministarstvo inostranih poslova Rusije smatra da je zahtev američkih senatora da se u SAD smanji za 300 broj ruskih diplomata može da završi zatvaranjem njihove ambasade u Moskvi. U Rusiji radi 123 saradnika ambasade SAD, a u SAD radi 400 ruskih diplomata.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više