PLEMIĆ NA ČELU AUSTRIJE: Smena u vrhu vlasti u Beču, koalicija narodnjaka i zelenih dobija novog kancelara

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

11. 10. 2021. u 00:38

KAD u ponedeljak dosadašnji šef austrijske diplomatije Aleksandar Šalenberg ušeta u premijersku kancelariju i zameni Sebastijana Kurca (35), biće to za kancelara drugi pad njegove vlade.

Foto AP

Prvi put je vlada austrijskog "čuda od deteta" pala zbog korupcijskog skandala Hansa Kristijana Štrahea, njegovog tadašnjeg koalicijskog partnera iz Slobodarske stranke, a ovaj put istraga treba da pokaže da li je Kurc zloupotrebio novac za promociju u austrijskim medijima.

Šalenberg će u Hofburgu položiti zakletvu kao drugi kancelar koalicije Austrijske narodne stranke i Zelenih, a Kurc će sedeti u parlamentarnoj klupi kao šef stranačkog kluba. Moderna Austrija tako dobija prvi put kancelara plemićkog porekla na čelu vlade, jer je Šalenberg potomak stare, plemićke aristokratske porodice koja je dala i mnoge znamenite ljude u istoriji zemlje. Kao ministar, izuzetno se zalagao da Srbija što pre postane članica EU i tvrdio da postoje svi preduslovi da se nastavi brži put Srbije prema Evropi. Tu balkansku agendu forsirao je čak i više od samog Kurca.

Sve ovo, naravno, nije i kraj političke krize u Austriji, jer je pitanje hoće li ova krhka saradnja narodnjaka i Zelenih biti nastavljena, ili zemlju čekaju novi izbori. Šalenberg je inače vrsni diplomata, zovu ga i Intimus, aludirajući na prijateljstvo sa Kurcom. Bio je portparol bivše ministarke Ursule Plasnik i izvanredno poznaje diplomatsku arenu. Rođen je 1969. godine u Bernu, kao sin ambasadora Volfanga Šalenberga, pa je odrastao u Indiji, Španiji i Francuskoj. Studirao je prava u Beču i Parizu, a onda je počela saradnja Kurca i "Šalija", kako ga još vole nazivati. Kažu, za političara je izuzetno duhovit i istovremeno vešt diplomata, a privatno je razveden i ima četvero dece.

Kao diplomata bio je zapažen kad je, ove godine, postavio na zgradu Ministarstva izraelsku zastavu kako bi pokazao solidarnost sa tom zemljom, a suprotstavljao se i ilegalnoj imigraciji. Novinari novog kancelara znaju i kao stalnog posetioca kultnih bečkih kafana "Korb" i "Crne deve", gde je uvek u pozadini političkih turbulencija stvarao strategiju za vlastiti angažman. Diskretno i oprezno.

Možda narodnjaci i uspeju da sačuvaju vlast, iako im stranke levice duvaju za vratom. Kurc se povukao sa vatrene linije znajući da ne bi dobio podršku parlamenta, ali od visoke politike ne odustaje. Tvrdi da nije kriv i uključuje se u rad Nacionalnog veća, što je ključna politička pozicija u austrijskim strankama. Parlament nije voleo, često se svađao i gubio živce, ali sada mora da bude i tamo aktivan kao šef kluba.

Ali, istražni postupak ide dalje, a najavio je da će sam zatražiti ukidanje imuniteta kako bi što pre mogao dokazati da je nevin u slučaju koji mu se stavlja na teret. A radi se o parama Ministarstva finansija koje su, navodno, korišćene za plaćanje novinama koje su "frizirale" rezultate anketa i navijale za narodnjake.

AFERE

AUSTRIJU često potresaju političke afere. Među najvećima je bila ona kad se ustanovila saradnja bivšeg predsednika Kurta Valdhajma sa nacistima i politički avanturizam vođe Slobodarske stranke Jerga Hajdera.

SUSRET SA VAN DER BELENOM

BUDUĆI kancelar Austrije Aleksander Šalenberg sastao se u nedelju sa predsednikom države Aleksanderom van der Belenom. U kratkoj izjavi Šalenberg je istakao da je "iznenađen svojim neočekivanim napredovanjem". Prethodno je novi kancelar razgovarao sa vicekancelarom Vernerom Koglerom, bez prisustva medija. Mediji spekulišu da bi Šalenberga na mestu šefa diplomatije mogla da nasledi Karoline Edštadler, ministarka bez portfelja zadužena za evropska i ustavna pitanja, ili generalni sekretar u MIP, Peter Launski-Tifental.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više