RIBA POSVAĐALA PARIZ I LONDON: Do usijanja se povećava napetost između Francuske i Velike Britanije posle "bregzita"

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

08. 10. 2021. u 22:11

BRITANCI ubrzano otkrivaju probleme koji proističu iz "bregzita".

Foto AP

Posle praznih pumpi zbog nedostatka radne snage i ispražnjenih rafova u samoposlugama, usledila je i pretnja iz Francuske. Pariz je zapretio da će isključiti struju ostrvu Džerzi u Lamanšu, koje je pod administracijom Londona, zbog nesuglasica oko ribolova.

- Smanjenje isporuke struje je moguće. Sporazum koji je sklopio evropski pregovarač Mišel Barnije predviđa dogovor o izvozu energije, možemo da regulišemo protok - poručio je francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon.

Ugovor predviđa da francuski ribari, koji su i ranije tu lovili, mogu da zađu u britanske vode. No, London dozvole daje "na kašičicu", svega 64 od zatraženih 169. U Parizu kažu da će insistirati na svih 450, na koliko imaju pravo, jer čitava mesta zavise od ovog ulova.

Ali, i Britanci zavise od Francuza, jer tu pakuju i izvoze ribu.

- Uzvratićemo kontramerama ukoliko Velika Britanija ne bude poštovala sporazum.

Potrebni smo Britancima da bi ovde prodavali robu, uključujući i ribu. Treba im naša energija, za njihove finansijske službe i istraživačke centre - bio je oštar Bon.

Francuska i EU ističu da je ovo još jedan način da London izvrda dogovore.

- Napravili su grešku s "bregzitom". To je njihov izbor, nije naš. Udarajući na naše ribare, nećete rešiti problem nestašice ćuraka na božićnim trpezama! - rekao je.

Ministar spoljnih poslova Džerzija senator Jan Gorst je poručio da je pretnja Pariza disproporcionalna i neprihvatljiva, jer će 108.000 žitelja ostati bez struje. Bon je uzvratio da se ipak nada da neće doći do toga.

Napetosti su krenule u maju, kada su Britanci poslali dva broda Kraljevske vojne mornarice da nadgledaju situaciju, a Francuzi iz Šarbura dva žandarmerijska plovila. Tad je pedesetak francuskih ribarskih brodića blokiralo pristup Džerziju.

PORESKI RAJ NA OSTRVU DžERZI

Najveće ostrvo iz arhipelaga Grenzi, na 22 kilometra od francuske obale i 160 od britanske, autonomni Džerzi pod administracijom Londona ima većinski britansku kulturu i koristi funtu. Na njemu se govore engleski i normandijski dijalekt. Nije deo ni Ujedinjenog Kraljevstva, ni EU, ali njegovi stanovici su građani Velike Britanije, a vladar "vojvoda od Normandije" ima sporazum o slobodnom protoku robe sa EU. Džerzi se naziva poreskim rajem, jer se prihodi stranih firmi ovde ne oporezuju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više