KOVID U FRANCUSKOJ: Đaci bez maski u školama

FRANCUSKE vlasti su sapoštile da nošenje maski nije obavezno u prvih pet razreda osnovnih škola u još 21 departmanu u zemlji.

Foto: D. Pozderović

Time se broj oblasti na koje se ova mera odnosi popeo na 68, dok je u još 33 obaveza i dalje na snazi. Maske najmlađi učenici ne moraju da nose svugde gde je broj inficiranih od korona virusa manji od 50 na sto hiljada stanovnika.

Prosek u celoj zemlji je niži od 50, ali ima regiona gde je viši, kao, na primer, u Parizu, gde iznosi 67.

Istovremeno, utvrđena je i cena za testiranje, imajući u vidu da će se testovi na kovid, koji su do sada bili besplatni, od 15. oktobra naplaćivati za određene kategorije stanovništva. Tako će PCR testovi koštati 44 evra, a brzi antigenski 22. Besplatni će biti i dalje za sve vakcinisane, za maloletne građane i one koji dobiju uput od lekara.

Cilj vlasti je da na ovaj način primora što više ljudi da se vakcinišu, s obzirom na to da su neki od njih koristili pogodnosti besplatnih testova da bi dobili obavezne sanitarne propusnice za restorane, tržne centre, bioskope i muzeje, a da nisu cepljeni.

Do sada je u zemlji prvu dozu vakcine primilo 50,7 miliona ljudi, a drugu 48,9, od ukupno 58 miliona građana starijih od 12 godina.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Srpska fabrika vakcina

 
Pogledajte više