ZELENI RUŠE KURCA? Istraga vlade austrijskog kancelara

I. S.

07. 10. 2021. u 18:41

AUSTRIJSKU vladu, koju čine Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i Zeleni, poljuljala je istraga Tužilaštva za privredni kriminal i korupciju.

Foto AP

Dok članstvo Zelenih ćuti, njihov vrh se svrstao uz pravosuđe, protiv koalicionog partnera.

Tužilaštvo optužuje Kurca i devet njegovih bliskih saradnika da su o trošku države davali nalog za "ulepšavanje" istraživanja javnog mnjenja u njegovu korist. Austrijskom kancelaru sada preti izglasavanje nepoverenja u parlamentu, što bi, ako bude uspešno, dovelo do drugog pada vlade pod njegovim rukovodstvom. On je i prvi aktuelni šef vlade koji je u istoriji Austrije svrgnut izglasavanjem nepoverenja u parlamentu, maja 2019. godine, posle korupcionaške afere "Ibica".

Socijaldemokratska partija (SPO), Slobodarska stranka (FPO) i Neos podnele su zahtev za održavanje vanredne sednice parlamenta posvećene istragama tužilaštva. FPO najavljuje da će, ako Kurc do zakazane sednice ne bude sam podneo ostavku, podneti zahtev za glasanje o poverenju vladi.

Svih devet pokrajinskih lidera dalo je danas, u zajedničkom saopštenju, punu podršku Kurcu, navodeći da "su ga građani izabrali u dva mandata i da je za to vreme mnogo toga sproveo i uspešno vladao".

Narodnjaci su napali pravosudne organe iz sveg oružja. Poslanik OVP Andreas Hanger govorio je o "levičarskim ćelijama" u Tužilaštvu za privredni kriminal i korupciju.

Tužilaštvo je napao i sam kancelar, ističući da su "optužbe iskonstruisane". Istakao je da se neće povući sa funkcije i zapitao "zašto stalno on mora da bude kriv".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više