ISPOD MANTIJE NAGON ŽIVOTINJE: Potresna svedočenja žrtava pedofilije u francuskoj katoličkoj crkvi

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

07. 10. 2021. u 11:00

ZADIGAO bi svoju mantiju, ispod koje još pamtim njegov veliki, debeli stomak.

DOKAZI Erik de Mulin Bofor, Foto AP

Zadovoljavao bi svoju seksualnu strast kao životinja. Jednom rukom iza leđa bi mi držao usta, da se ne bi čulo kako vrištim.

To je samo jedno od potresnih svedočenja žrtava pedofilije u francuskoj katoličkoj crkvi. I posle nekoliko decenija, užasne slike ne blede, a glasovi koji to saopštavaju su i dalje drhtavi i često anonimni.

ŽRTVE Filip Koten, Pol Bertran Vedling i Olivije Savinjak, Foto Profimedija

Neki su pokušali da osnuju porodice čuvajući gorku tajnu, drugi su skrhani, posle mnogo godina, priznavali muku. Mnogi su se lečili, neki dizali ruku na sebe, ili kasnije potpuno promenili sentimentalnu orijentaciju.

Opsežni izveštaj nezavisne istražne komisije, na petsto stranica uz 1.500 strana aneksa u Francuskoj je napravio pravi potres u društvu. I ranije se znalo da su neki katolički sveštenici seksualno zlostavljali decu, uz prećutni stav crkve, ali je broj od čak 330.000 žrtava za poslednjih 70 godina odjeknuo kao topovski udar.

Jedan od nekadašnjih dečaka, koji su trpeli zlostavljanje, kaže da se u njegovom slučaju pominje samo još jedno dete, dok je on svedok da ih je bilo desetine. Pravi broj je nemoguće saznati - mnogi su preminuli ili jednostavno još ćute.

DOKAZI Erik de Mulin Bofor, Foto AP

Emanuel, koji ima 47 godina, svedočio je javno pred Anketnom komisijom. Govorio je o svom učitelju veronauke, pedofilu koji je oralni seks nad njim upražanjavao protiv njegove volje. Da sve bude crnje, započelo je na hodočašću u Lurdu, francuskom katoličkom svetilištu. Prvi pokušaj da ga dodirne, kada je imao 14 godina, odlučno je odbio. Ali, vremenom je ipak našao način da mu se približi.

Sveštenici pedofili su zlostavljali decu na seminarima, letovanjima, u internatima, kampovima, župničkim dvorovima, čak porodičnom okruženju. Osamdeset odsto žrtava su dečaci, 20 odsto devojčice.

Žrtve traže da crkva prizna krivicu, jer ne samo da je ćutala na sve što se dešavalo, već je i saučesnički prikrivala počinioce koji su nesmetano obavljali svešteničku dužnost. Minimalni broj pedofila u fratarskim odorama procenjen je na 2.900 do 3.200, ali to je, kako se ističe, samo ono što je moglo da se dokaže.

NEMA TOG NOVCA DA PLATI PATNjU

IZVEŠTAJ predviđa i finansijsku nadoknadu žrtvama, iako novac nikada ne može da nadomesti sve ono što su preživljavali. Veliko je pitanje, međutim, kako bi to moglo da se realizuje, jer se radi o sumama od po više stotina hiljada evra. Neke američke parohije, koje su bile osuđene da ovako obeštete žrtve, odmah su proglasile bankrot.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više