PISMO ZAKERBERGA ZAPOSLENIMA Evo kako je opravdao šokantne navode uzbunjivačice: "Mnoge od optužbi nemaju smisla"

Novosti online 06. 10. 2021. u 10:54

IZVŠNI direktor “Fejsbuka” Mark Zakerberg konačno je u utorak odgovorio na niz optužbi koje je protiv kompanije iznela uzbunjivačica Frensis Hogen, kad je porekao da je društvena mreža stavljala kao prioritet profit iznad bezbednosti svojih korisnika.

Foto: Printskrin

On je na početku napisao da je svoju belešku napisao svim svojim zaposlenima u Fejbuku.

- U srcu ovih optužbi je ideja da nam je profit iznad bezbednosti i dobrobiti (korisnika). To prosto nije istina - rekao je Zakerberg u podužem postu na “Fejsbuku”.

Njegovi komentari dolaze maltene mesec dana nakon izveštaja “Volstrit žurnala” kojem je Hogenova obezbedila uvid u unutrašnja dokumenta “Fejsbuka”. Hogen je napustila kompaniju u maju, navodi CNBC, dodajući da su dokumenta osvetlila niz problema u vezi sa “Fejsbukovim” uslugama, koji pokazuju da ih je kompanija bila svesna, ali ih je ili ignorisala ili nije rešavala.

Tu spada i istraživanje koje je pokazalo da je “Fejsbuk” znao da je “Instagram” štetan po mentalno zdravlje tinejdžerki.

- Od svega što je objavljeno, posebno sam fokusiran na pitanje koje se otvorilo oko našeg rada sa decom. Potrošio sam mnogo vremena razmišljajući o vrstama iskustava koja želim da moja i druga deca imaju onlajn i veoma mi je važno da je sve što gradimo bezbedno i dobro za decu - rekao je Zakerberg.

Frensis Hogen je svedočila u utorak ujutro pred senatorima u Kapitol hilu o problemima koje “Fejsbuk” stvara po društvo. Ne pominjući Hogenovu, Zakerberg je rekao da “mnoge od optužbi nemaju smisla”.

- Navodi da mi zbog profita namerno guramo sadržaj koji čini ljude besnima su duboko nelogični - istakao je.

Zakerberg je takođe pozvao Kongres da ažurira internet propise koji određuju u kojim godinama se tinejdžerima treba dozvoliti da koriste internet usluge, kako tehnološke kompanije treba da verifikuju godine svojih korisnika i kako kompanije treba da balansiraju između davanja privatnosti deci, a roditeljima uvid u onlajn aktivnosti njihove dece.

- Slično balansiranju drugih društvenih problema, ne verujem da privatne kompanije treba da donose same sve svoje odluke. Zato se mi zalažemo za ažuriranje internet pravila već nekoliko godina - zaključio je Zakerberg.

On je u postu takođe pomenuo iznenadni višečasovni prekid rada "Fejsbukovih" usluga koji se dogodio u ponedeljak, navodeći da je to bilo "najgore gašenje koje smo imali prethodnih godina".

(Blic.rs)

ZAPRATITE NPORATL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Fejsbuk zabranio širenje "najveće teorije zavere na svetu"

 
Pogledajte više