NEDELJU DANA ILI CELE ZIME? Aleksandra Joksimović - Neizvesno je koliko će trajati kriza sa gorivom

Tanjug 05. 10. 2021. u 13:35

NESTAŠICA goriva u Velikoj Britaniji posledica je i postbregzitskog perioda, kazala je danas ambasadorka Srbije u toj zemlji Aleksandra Joksimović, dodajući da u toj zemlji nije problem samo gorivo, već i snabdevanje prehrambenim namirnicima.

Foto: Novosti arhiva

Joksimović je za Tanjug navela da je neizvesno koliko će ova kriza trajati, a da bi prema najoptimističnijim prognozama mogla da traje oko nedelju dana, dok prema pesimističnim može da traje i do posle Božića.

- Postoji najava da će za Božić mnogi Britanci ostati bez tradicionalne ćurke na stolu - kaže Joksimović.

Prema njenim rečima, nestašica goriva je počela najavom krize u distribuciji goriva, kada je, kako kaže, nastao pravi stampedo građana, koji su pohitali do pumpi kako bi napunili svoja vozila.

 - To je dovelo do pravog kolapsa na benzinskim pumpama, čekalo se i po tri, četiri sata i to tamo gde je goriva uopšte bilo. Vrlo brzo je goriva nestalo, a nekoliko dana je bilo nemoguće u Londonu napuniti rezervoar - ispričala je.

Joksimović podseća da je britanska Vlada objasnila da je kriza nastupila zbog nepostojanja dovoljnog broja vozača cisterni i da su u tom kontekstu preduzete mere kako bi u sledeća tri meseca bilo dozvoljeno da kroz vizni režim u Britaniju ode do 5.000 vozača koji bi regulisali dostavu benzina na benzinske pumpe.

U međuvremenu, dodaje Joksimović, uključila se i vojska, tako da u ovom trenutku oko 300 vozača iz vojske širom zemlje radi na distribuciji goriva.

- U ovom trenutku, gde se gorivo može naći, može se naći po najskupljoj ceni, odnosno ono najvišeg kvaliteta - kazala je.

Joksimović navodi i da je napravljena i mapa kriznih područja, u koje spada i London.

Navodeći da je jutros na Bi-Bi-Siju britanski premijer govorio o tom problemu, Joksimović kaže da deluje da ovo nije samo problem Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno da se proširio na čitavu Evropu i da će biti potrebno određeno vreme da se sanira.

 - U Ujedinjenom Kraljevstvu konkretno, ne radi se samo o gorivu, već i o snabdevanju namirnicama. Dugo vremena se odbijalo da se prihvati da je to posledica Bregzita, međutim, ministar transporta je izjavio nedavno da je jednim delom uzrok ove krize i postbregzit period. Pred nama je jedan period u kojem će vlada Ujedinjenog Kraljevstva morati ozbiljno da se pozabavi ovom temom kako bi se snabdevanje vratilo u svoj uobičajeni tok - navela je.

Kada je reč o protestima koji se u poslednjih desetak dana održavaju u Velikoj Britaniji, Joksimović pojašnjava da je u poslednjih nekoliko meseci postao aktivan pokret "Izolirajte Britaniju“, ekološki pokret koji u svojim zahtevima traži od Vlade Velike Britanije da svojim donacijama omogući svim zgradama da postanu energetski efikasne.

 - Sam zahtev nailazi na pozitivne reakcije, međutim, metode kojim se želi to postići su dosta nepopularne s obzirom na to da aktivisti gotovo svakodnevno blokiraju važne saobraćajnice - navela je.

BONUS VIDEO:

"NAJVAŽNIJI JESENjI POSAO": Kako se pravi dobra rakija - od početka do kraja

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više