FEJSBUK I DALJE NE RADI, LJUDI ZABRINUTI: Kako se zaštititi od mogućeg napada i sačuvati lične podatke?

Novosti online 04. 10. 2021. u 23:28

ŠEST sati je prošlo kako su Fejsbuk, Instagram i Votsap nedostupni korisnicima i taj problem uneo je zebnju u milione ljudi, koji strepe da zbog ovog haosa ne ostanu bez dragocenih privatnih podataka.

Foto Thinkstock

Facebook navodno nije hakovan, nego su podaci prikupljani na različite načine kroz javno dostupne servise i u trenucima kad su bili javno dostupni na različitim stranama. Ove “žetve“ podataka traju duže nego hakovanje, ali daju uglavnom pouzdane rezultate. Ovo znači i to da, tehnički, nijedan nalog nije kompromitovan niti nasilno “otvoren“.

Ako je sve ovo zaista tačno, hakeri koji imaju podatke mogu da ih upotrebe za ciljano i direktno spamovanje i tzv. phishing napade. Kombinacija pravog imena, tačne lokacije i broja telefona otvara još šire mogućnosti zloupotreba i različitih vrsta direktnih napada.

Kako se zaštititi od mogućeg napada

Korisnici bi trebalo, ako imalo sumnjaju da su im podaci na bilo koji način ugroženi - promene lozinku, obrišu brojeve telefona i isključe lokacijske servise na svojim nalozima.

Sve je dostupno kroz Settings meni Facebook aplikacije ili web sajta (kad se jednom sajt i mreže vrate u normalu, naravno). Takođe, svi korisnici, bez izuzetka trebalo bi da koriste tzv. 2FA zaštitu, odnosno prijavljivanje na mrežu u dva koraka - uz lozinku i mejl trebalo bi da aktiviraju potvrdu aplikacijom za autentifikaciju, prijem koda i slično.

Facebook mreža nije potvrdila ništa od ovoga još uvek, a očekuje se potvrda i iz još nekih izvora.

(Smartlife.Mondo)


 

Pogledajte više