RIM VAPI ZA PROMENAMA: U Italiji završeni izbori za gradonačelnike i opštinsku administraciju, kandidati Levog centra u prednosti

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

04. 10. 2021. u 21:51

U ITALIJI je na izborima za gradonačelnike i lokalnu upravu pravo glasa imalo 12 miliona glasača u 1.153 opštine, a istovremeno se glasalo na regionalnim izborima u Kalabriji.

Foto: Ž. Knežević

Glasalo se juče do 23 i danas do 15 sati, a odziv birača je manji nego na poslednjim izborima 2016. godine. Sada je glasalo 59,79 odsto birača, dok je pre pet godina na izbore izašlo 65,98 odsto građana.

Već je izvesno da ovi izbori nisu mnogo promenili političku boju u nekim opštinama. Tako se i očekivalo da će se glasači u pet velikih gradova uglavnom izjasniti za kandidate koji su bili uverljiviji u ponuđenom programu.

Očigledno su glasači u Rimu bili neodlučni, za kandidata Demokratske partije ili Desnog centra, pa će odluka uslediti u drugom krugu. Ali je izvesno da su, posle Virđije Rađi, koja u pet godina svog mandata i “odustva aktivne administracije koja se bavila nekim drugim problemima”, zatražili da se grad vrati u stanje koje priliči glavnom gradu jedne zemlje i građanima koji u njemu žive, u nadi da neće sve ostati na predizbornoj kampanji kandidata pobednika.

Naime, Rim je engleski časopis “TimeOut“, nakon obimnog istraživanja više od 27.000 osoba, proglasio najprljavijim glavnim gradom na svetu, čak je posle njega na listi Bankok. Hoće li novi gradonačelnik i lokalna uprava razrešiti problem prljavih ulica, rupa gde se lome i noge i kola, nedostatka usluga razne vrste, đubreta koje je zatrpalo pešačke staze, krda divljih svinja koje su stigle u sve krajeve Večnog grada, ostaje da vidi.

U Bolonji je već u prvom krugu osvojio većinu glasova kandidat za gradonačelnika iz Levog centra, u Napulju takođe kandidat Levog centra i pet zvezdica, a u Milanu je u prvom krugu osvojio većinu izlazeći gradonačelnik Bepe Skala iz koalicije Levog centra. Za sada je izvesno da su u pet velikih gradova tri kandidata iz Levog centra prošla u prvom krugu. Torino ide u drugi krug, kao i Rim, gde se nadmeću kandidati Desnog i Levog centra.

Drugi krug izbora održaće se 17. i 18. oktobra.

Pogledajte više