AMERIČKA SAVEZNA AGENCIJA ZA ZAŠTITU FAUNE: Proglašene izumrlim 23 životinjske vrste

Novosti online 30. 09. 2021. u 16:42

AMERIČKA savezna agencija za zaštitu faune (FWS) je odlučila da se 23 životinjske vrste proglase izumrlima, uključujući belokljunog detlića koji službeno nije viđen od 1944. godine.

FOTO:DZPPS

FWS je utvrdio da su te vrste izumrle, a pokrenut je proces da se povuku sa popisa ugroženih vrsta. Vladini stručnjaci su na mnogo načine pokušali da pronađu te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu da dovedu do toga da takva izumiranja budu sve češća.              

- Sa klimatskim promenama i nestankom prirodnih područja sve veći broj vrsta nestaje. Sad je vreme za proaktivne,kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike - rekla je Deb Haland, američka ministarka zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijima.

Odlazak svake od 23 vrste trajan je gubitak za američku prirodnu baštinu. Među izumrlima je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dve vrste riba, šišmiš i jedna biljka. Belokljuni detlić je nekada bio najveći detlić u Americi, ali krčenjem starih šuma na jugu SAD uništeno je njegovo stanište. Poslednji je put viđen 1944. na severoistoku Lujzijane.     

Pogledajte više