MUČE VRŠNJAKE PREKO "TIK-TOKA": "Rat" đaka u Francuskoj preko društvenih mreža

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

29. 09. 2021. u 23:09

KOLIKO društvene mreže mogu da budu opasne po mlade, pokazuje događaj u Francuskoj u koji je moralo da se uključi i Ministarstvo obrazovanja da bi zabranilo dalje maltretiranje dece.

Foto Printskrin

Naime, početkom školske godine, mnogi đaci šestog razreda, u koji se u Francuskoj kreće sa 11 godina, iz čista mira su se našli na udaru starijih školskih uzrasta na društvenoj mreži "Tik-tok".

Nekome je palo je na pamet da su deca tek nešto mlađeg uzrasta nedorasla da se uključe na mrežu, zbog infantilnih komentara, ali i muzike koju slušaju. Pokrenut je zatim "neprijateljski" haštag "anti2010", s aludiranjem na njihovo godište. Tek nešto stariji, počeli su najpre objavama da kritikuju šestake, a potom su počele i pretnje. Haštag je dostigao 40 miliona pregleda!

S virtualnih pretnji, krenulo se na fizičke napade. Deci je prećeno u školskom dvorištu. I mada je deci zabranjeno da budu na društvenim mrežama do 13. godine, a u Francuskoj đaci ne smeju da unose telefone u škole, fenomen je "eksplodirao". Sve se proširilio na "Fejsbuk", "Snepčat", "Tviter".

Umešalo se Ministarstvo, a reagovao je i "Tik-tok", tako da ovakve objave više "nemaju prioritet". Francuski ministar obrazovanja Žan Mišel Blanke je lično savetovao direktorima škola da obrate pažnju na to šta se dešava i da deci priteknu u pomoć.

Pogledajte više