ORUŽJE SE GOMILA U IDLIBU: Lideri Rusije i Turske u Sočiju o sprečavanju krvoprolića na severu Sirije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

29. 09. 2021. u 21:52

DOLAZAK novih turskih i sirijaskih snaga u provinciju Idlib može da se pretvori u novi krvavi sukob zbog čega se u fokusu našao susret lidera Rusije Vladimira Putina i Turske Redžepa Taipa Erdogana u Sočiju.

Turski vojni konvoj u Siriji / Foto AP

Njihovi lični odnosi se ocenjuju kao dobri, mada je Moskva oštro reagovala na tvrdnju turskog predsednika da neće priznati izbore na Krimu, koji Ankara i dalje ne priznaje kao rusku teritoriju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov podsetio je da je Moskva potpisala pre dve godine sa Turskom dogovor u kome se obavezala da će se boriti protiv terorista, još uvek prisutnih u zoni Idliba. Erdogan je obećao da će da odvoji teroriste od naoružanih grupa sa kojima sarađuje turska armija. Ali, situacija na severozapadu Sirije se može ozbiljno pogoršati, jer Turska gomila svoje snage, a Sirija vojsku.

Nije tajna da je Turska godinama pomagala teroriste koji su ratovali protiv armije sirijskog predsednika Bašara el Asada. Sirijci kažu da bi oni odavno oslobodili Idlib da tamo nije turska vojska. U najproblematičnijoj provinciji Sirije terorističke bande iza leđa imaju Tursku, dok sirijska armija ima podršku iz vazduha ruske avijacije.

Rukovodstvo Sirije upozorava međunarodnu javnost da je provincija Idlib pod turskom okupacijom. Predstavnici ruske armije u Siriji kažu da su ovih dana teroristi u Idlibu tridesetak puta napali sirijske snage. Zbog toga ruska vojna avijacija ovih dana svakodnevno gađa teroriste i njihove objekte. Erdogan je nezadovoljan što Rusija pomaže sirijskoj armiji.

- Režim Bašara Asada predstavlja opsanost na južnim granicama Turske. Zbog toga od prijatelja u Rusiji očekujem drugi prilaz u tom sukobu - kazao je Erdogan.

U Moskvi ne žele da zaoštravaju odnose sa Turskom, ali ni da popuštaju Erdoganu kome su dodatno porasle ambicije posle ratovanja u Nagorno Karabahu. U Ankari se plaše da bi Kurdi mogli da dobiju autonomiju u Siriji, što bi bila glavobolja za Ankaru.

RAMPA ZA ERDOGANA KOD BAJDENA

ERDOGANU je susret u Sočiju važan i zato da domaćoj javnosti pokaže da nije u izolaciji. Za vreme nedavnog boravka u Njujorku on je planirao da se sretne sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ali do susreta nije došlo. Trebalo je da razgovaraju i neprijatnom pitanju, s obzirom na to da SAD podržava Kurde koje rukovodstvo u Ankari smatra teroristima.

Pogledajte više