UPORNA KORONA: Francuska produžava vanredno zdravstveno stanje sve do kraja leta sledeće godine?

G. Čvorović

29. 09. 2021. u 14:45

FRANCUSKA bi vanredno zdravstveno stanje u zemlji mogla da produži čak do leta sledeće godine, pa samim tim i važenje sanitarne propusnice. To je u sredu nagovestio portparol Vlade Gabrijel Atal.

Foto AP

Sanitarna propusnica, s dve vakcine, negativnim testom ne starijim od tri dana, ili potvrdom o preležanoj bolesti ne dužom od šest meseci, uslov je za ulazak na mnoga mesta gde se okuplja više od 50 ljudi, kao što su muzeji, restorani, tržni centri, stadioni, pa čak i lekarske ordinacije.

Prvi datum do koga je bilo predviđeno da traje bio je 15. novembar, ali se znalo da postoji namera da se ovaj rok produži. Najava da bi to moglo da bude čak do sledećeg leta mnoge je, ipak, iznenadila.

U međuvremenu, u Francuskoj će na proleće biti održani i predsednički izbori. Najava produženja vanrednog stanja je jedan od načina da se sačuva pozitivan trend koji trenutno pokazuje aktuelni talas pandemije u Francuskoj, ali može i da bude mač sa dve oštrice kod dela nezadovoljnog biračkog tela.

Predlog zakona da se produži vanredno zdravstveno stanje Atal je objasnio neizvesnošću koju sa sobom nosi virus, iako, kako je rekao, ima razloga za optimizam. Poručio je da su prethodnih godinu i po pokazali da uvek treba biti oprezan. Najavio je da neće biti "bezgraničnog produžavanja mera", izrazio nadu da mere koje će biti na raspolaganju neće morati da se koriste, ali i istakao da će predlog zakona o njihovom produženju do leta uskoro biti predstavljen poslanicima. Pre toga, očekuje se da svoju reč o svemu da Ustavni savet.

Upotreba sanitarne propusnice u evropskoj formi na pravnom planu predviđena je od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine.

Pogledajte više