KOMUNISTI VODE GRAC: Neočekivani uspeh levice u drugom najvećem gradu Austrije

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

28. 09. 2021. u 18:54

DA je neko pre koju godinu predviđao pobedu komunista u Gracu, drugom najvećem austrijskom gradu, proglasili bi ga ludim, a dogodilo se upravo to. Komunisti koji su do sada na izborima dobijali jedan ili dva odsto, trijumfovali su u gradu poznatom po trgovini i najavili snažan pritisak na međunarodne multinacionalne kompanije i niže cene za najam stanova.

Elke Har / Foto EPA

Šefica Komunističke partije Austrije Elke Kar biće prva žena na dužnosti gradonačelnice Graca, a dosadašnji Zigfrid Nagl iz Narodne stranke kancelara Sebastijana Kurca ekspresno je podneo ostavku. Grac bi, tako, uskoro mogao da bude isključivo u ženskim rukama, ako dođe do koalicije sa socijalistima koje predvodi Judit Šventner, inače najverovatnija zamenica gradonačelnice.

Austrijska šoping oaza u koju dolaze Srbi, Hrvati i Slovenci postaje prvi grad u ovom delu Evrope u kom ponovo vladaju komunisti. I bogati Austrijanci očito traže neku novu raspodelu tog bogatstva, pa Elke Kar samouvereno objašnjava da druge stranke daju obećanja uoči izbora, a komunisti su tu, svaki dan i svaku godinu za ljude, pre svega najsiromašnije. Ta retorika očito je imala uspeha kod 220.000 stanovnika Graca. Poraženim favoritima sada preostaje samo čuđenje da je čak trećina glasača zaokružila komuniste.

Šefica KP ima dugi staž u lokalnoj politici, bila je i zamenica gradonačelnika, pa je od svoje plate koja je iznosila 10.000 evra zadržala manje od 2.000, a ostalo podelila siromašnima. Svake sedmice primi bar 150 građana u svojoj kancelariji, a pomogla je da se reši oko 20.000 predmeta koji su mučili stanovnike Graca. Karova je usvojeno dete, a dugo je radila u banci i istovremeno išla u večernju trgovačku akademiju. I suprug joj je komunista, a o politici je učila od veterana Ernesta Kaltenegera, stručnjaka za stambenu politiku koji je naglašavao važnost jeftinog krova nad glavom. Elke Kar važi za ozbiljnu i korektnu političarku kojoj ljudi veruju, spremnu na dijalog i ženu koja se grozi teških reči i uvreda.

Poraženi priznaju da je budućnost austrijske politike rešavanje svakodnevnih problema građana, a socijalisti skrušeno priznaju: "Glasač je uvek u pravu, svidelo se to nama ili ne".

OTKLON OD MARKSA I ENGELSA

DOK komunističke parole u drugim austrijskim pokrajinama, kao što je Tirol ljude ostavljaju hladnim, u Štajerskoj su prigrlili komuniste koji nemaju retrovizor u programu i ne vraćaju se doktrini Marksa, Engelsa ili Lenjina. Oni pre svega građane oduševljavaju humanom stambenom politikom.

Pogledajte više