NEMA BIŠE BESPLATNOG PCR: Od 15. oktobra testovi na virus korona će se plaćati i u Francuskoj

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

27. 09. 2021. u 23:38

FRANCUSKA je jedna od retkih zemalja u kojoj su PCR i antigenski testovi na kovid i dalje besplatni.

Foto: AP

Sve ide na teret Socijalnog osiguranja. U prošloj godini, koštali su državnu kasu oko dve milijarde evra, a ove se procenjuje da će koštati čak pet milijardi. Tome bi, uskoro, prema najavama vlasti, trebalo da dođe kraj.

Od 15. oktobra, korona-testovi će se naplaćivati i u Francuskoj. Cena još nije utvrđena, ali se pretpostavlja da će, prema najavama, biti između 25 i 29 evra za antigenske i od 44 do 49 za PCR testove.

Razlog za ovu promenu je u tome što vlasti žele da izbegnu dalje rađenje testova "iz komfora" za one koji ne žele da prime vakcinu. Naime, ima još onih koji odbijaju da se cepe protiv kovida, a imajući u vidu da su za praktično sva mesta sa više od 50 ljudi potrebne sanitarne propusnice, testiraju se, o trošku države, na svaka tri dana! Ili, kad god im je to potrebno da odu u muzej, šoping, na utakmicu.

Vlasti su odlučile da testovi i dalje budu besplatni za sve one koji imaju lekarski uput, ako su simptomatični, ili sumnjaju na koronu. Takođe, testove neće plaćati ni maloletni, kao ni oni sa potvrdom o dve vakcine.

Na ovaj način, vlasti žele da privole neodlučne koji se još nisu vakcinisali da to učine. Do sada je u ovoj zemlji sa 67 miliona stanovnika, gde može da se cepi oko 58 miliona starijih od 12 godina, bar jednu vakcinu protiv kovida primilo nešto preko 50 miliona ljudi, a dve oko 47 miliona.

Nova mera ima dve oštrice. S jedne strane, možda će naterati neke da se vakcinišu. S druge, postoji bojazan da bi i oni koji sumnjaju na kovid, zbog plaćanja, mogli da izbegnu testiranje i tako budu opasnost po javno zdravlje, šireći bolest u populaciji.

Pogledajte više