ŠVAJCARSKA ODLUČUJE O ODOBRAVANJU ISTOPOLNIH BRAKOVA: Protivnici ove ideje prikupili dovoljno potpisa za javni referendum

Tanjug 25. 09. 2021. u 12:30

ŠVAJCARSKA sutra organizuje referendum o istopolnim brakovima.

Foto: Depositphotos

Švajcarska je odobrila istopolna građanska partnerstva 2007. godine, piše AP.

Vlada, koja je podržala referendum "Brak za sve", saopštila je da bi se ovom odlukom istopolni partneri stavili postavili u ravnopravni položaj sa heteroseksualnim parovima dozvoljavajući im da zajedno usvajaju decu i sponzorišu suprožnike državljanstvom.

Ankete sugerišu da će referendum proći sa oko 60 odsto podrške.

Švajcarska koja ima 8,5 miliona stanovnika, tradicionalno je konzervativna i u toj zemlji su tek 1990. godine žene dobile pravo glasa.

Grčka, Italija, države Andora, Monako i San Marino, takođe ne proširuju bračna prava na lezbejke i homoseksualce.

Za razliku od mnogih drugih evopskih zemalja, gde su izabrani poslanici legalizovali istopolne brakove, u Švajcarskoj glasači odlučuju o tome jer su protivnici ove ideje prikupili dovoljno potpisa za javni referendum o tom pitanju.

Referendumski proces u Švajcarskoj daje biračima direktnu reč u kreiranju politika, a većina glasa putem pošte.

 - Ovo je borba koja traje 20 godina. Milim da bi to bio korak ka modernosti - rekao je Matijas Erhart, član Gradskog veća.

Protivnici kažu da brakove treba legalno priznati samo kada su između muškarca i žene, tvrdeći da bi proširenje institucije na istopolne partnere odsustvo očeva uvelo u zakon.

 - Ako zakon bude usvojen, mi ćemo u švajcarsko građansko pravo uvesti novu instituciju, instituciju bez oca. Dve žene ili dva muškarca koji žele da zatrudne, čak i ako se vole jako, to nije onako kako se deca stvaraju - rekao je Ives Nideger, nacionalni zakonodavac iz desničarske Švajcarske narodne partije.

BONUS VIDEO:

RAN ĆE TEK SADA DA POKAŽE ZUBE: Nuklearni program islamske republike dobija novi zamah

Pogledajte više