U NEMAČKOJ "SEMAFOR KOALICIJA"? Nemci sutra izlaze na birališta i glasaju za novi saziv Bundestaga i naslednika Angele Merkel

I. STANOJEVIĆ

25. 09. 2021. u 10:13

TRI stranke, tri kancelarska kandidata i najmanje tri koalicione varijante, koje bi mogle da vladaju u Berlinu tokom naredne četiri godine.

Foto AP

To je ponuda biračima na sutrašnjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj. Svaka od stranaka biće, ako dobije najviše glasova, prinuđena da traži najmanje dva partnera, pa su otvorene najrazličitije opcije. Izvesno je jedino da Angela Merkel, posle 16 godina, više neće biti kancelarka.

U minut do dvanaest, nova sabotaža usmerena je ka demohrišćanima (CDU), a stiže iz Bavarske, od njihove sestrinske CSU. Njihov lider i premijer ove, najsevernije nemačke savezne pokrajine, Markus Zeder, otvoreno poručuje da njegovi unionisti neće pristati da budu "mlađi partner" u budućoj vladi:

- Ili ćemo biti glavni, ili nas u koaliciji neće biti - veli Zeder.

Za razliku od njega, Armin Lašet, kandidat CDU Merkelove za kancelara, u poslednjem TV sučeljavanju u četvrtak uveče, istakao je, po ko zna koji put, da nema tih uslova pod kojima on ne bi bio kancelar. Stidljivo se, doduše, provlači izjava da neće pristati da mu u vladi sede desničari AfD niti političari Levice.

Na "semafor koaliciju" ("crveni" SPD, Zeleni i žuti liberali), tipuje najviše analitičara, budući da su favoriti "crvene" socijaldemokrate. Razlika između njih i "crnih" demohrišćana, spala je na jedva tri, prema nekim anketama i samo dva, procenta, pa će biti tešnje nego ikada. I to upravo u najdelikatnijem istorijskom trenutku, kad su i oči evropskih, a i političara preko Atlantika, uprte u Nemačku.

Socijaldemokratski lideri evropskih vlada, od Švedske, Finske i Danske, preko Malte, pa do Španije i Portugalije, radovali bi se kad bi kandidat SPD, Olaf Šolc, posle 16 godina "obojio Nemačku u crveno". To bi bio veliki podsticaj za evropske socijaliste i socijaldemokrate, koji su u poslednjih deset godina bili u minus fazi, ali se polako ponovo uzdižu. Nasuprot tome, za osam konzervativnih premijera EU bilo bi razočaravajuće ako najmoćnijom državom EU više ne bi upravljali demohrišćani.

Moguća je i "jamajka koalicija"(CDU, liberali i Zeleni), kao i dosadašnja, "velika koalicija" gde vlast dele CDU-CSU i SPD. U tom slučaju popularnost kancelarskih kandidata, Lašeta i Olafa Šolca, socijaldemokrate, prevagnuće na tasu.

Kako god, Zeleni i liberali(FDP) daće ključni pečat novoj vlasti.

NAJMASOVNIJE GLASANjE POŠTOM

Sutrašnje izbore obeležiće i novi rekord u broju birača koji glasaju poštom. Šef Izborne komisije Georg Til procenio je da će najmanje 40 odsto glasova biti predato tim putem. To je rekord od uvođenja mogućnosti glasanja na ovaj način 1957. godine.

Pogledajte više