NEMAČKO MINISTARSTVO ENERGETIKE: Rusija ispunjava svoje obaveze prema ugovorima o isporuci gasa

Novosti onlajn

23. 09. 2021. u 00:18

DO POSKUPLjENjA gasa u Evropi doveli su mnogi faktori, Rusija ispunjava sve svoje obaveze prema ugovorima, izjavila je portparolka Ministarstva energetike Nemačke Suzan Ungrad, komentarišući medijske spekulacije na temu rekordne cene ovog goriva.

Foto: B. Marčeta

Neki političari i analitičari smatraju da Moskva i „Gasprom“ namerno utiču na tržište kako bi ubrzali puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“.

Kako je navela Ungradova, postoji mnogo faktora koji utiču na cene: „teška zima, promene na tržištu, povećana potražnja gasa, situacija u Aziji, požari u Sibiru“.

- Prema našim informacijama, Rusija ispunjava postojeće ugovore o isporukama... Ne znamo da postoji namerno zanemarivanje postojećih ugovora - dodala je ona.

Portparolka je naglasila da Ministarstvo prati situaciju, ali smatra da je tržište ono koje bi trebalo da reaguje.

- Ne vidimo potrebu da se države mešaju u ovu situaciju - zaključila je ona.

Sa svoje strane, zamenica portparola nemačke vlade Ulrike Demere dodala je da „Gasprom“ „ispunjava svoje obaveze prema sadašnjem rusko-ukrajinskom sporazumu o tranzitu gasa“.

Prošle nedelje je cena za hiljadu kubnih metara gasa u trgovanju fjučersima ICE premašila 950 dolara, čime je postavljen novi rekord. Analitičari smatraju da je rast posledica stalne potražnje za prirodnim gasom usled niske popunjenosti evropskih skladišta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pogledajte više