"NANEĆU BOL SVAKOME": Timur Bekmansurov (18) ubio osam osoba, 19 ranio

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

20. 09. 2021. u 19:45

NA Permskom univerzitetu jutros je Timur Bekmansurov (18) otvorio je vatru iz puške na studente i ubio je osam osoba, a najmanje 19 je ranjeno.

Foto: Printskrin

Policija koja je ubrzo pristigla, uspela da rani i uhapsi napadača, a kasnije se pojavila vest da je on preminuo u bolnici. Jedan od ranjenih je u teškom stanju, a ostalima životi nisu u opasnosti.

Objavljeno je i da je Bekmansurov bio student prve godine prava.

Kad su studenti čuli pucnjavu mnogi su se zabarikadirali u svojim sobama i istraga veruje da je to pomoglo da bude manje žrtava. A na društvenim mrežama su se pojavili snimci studenata kako iskaču kroz prozore i beže iz zgrade u kojoj se odigrao napad.

Pronađeno je i pismo za koje se pretpostavlja da ga je pre odlaska u kampus univerziteta napisao Timur Bekmansurov. U njemu se navodi da je napad na univerzitet planiran još pre godinu dana. Bez obzira na to što je jasno da je imao mentalnih problema, on je uspeo da prođe psihijatrijski pregled i dobije potvrdu za kupovinu oružja iz kojeg je juče pucao i ubijao. Bekmansurov u pismu kaže i da povod za napad na studente nije na religioznoj osnovi, kao i da nije povezan sa bilo kojom terorističkom grupom.

Foto: Printskrin/Tviter

- Ja mrzim sebe ali ću naneti bol svakom ko mi stane na put - napisao je ubica.

- Krajem maja sam shvatio da se sve teže kontrolišem. Sve više sam osećao zvonjavu u glavi. Smrti se nisam bojao i nisam želeo da me posle pucnjave uhvate živog - napisao je između ostalog Bekmansurov.

VUČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE

IZUZETNO me je potresla vest o tragediji na Permskom državnom univerzitetu, u kom su na surov i besprizoran način oduzeti mnogi životi. Za ovakav čin bezumlja nema objašnjenja, kao što nema reči utehe za porodice nastradalih, tim pre što se zločin dogodio na mestu na kojem stasavaju generacije mladih obrazovanih ljudi koji predstavljaju budućnost svake zemlje, naveo je Vučić u telegramu saučešća.

Pogledajte više