FRANCUZI TRAŽE NOVE SAVEZNIKE: Posle sukoba sa SAD i Australijom - kreću u odbranu multipolarnog sveta!

Novosti online

18. 09. 2021. u 20:22

MINISTRI spoljnih poslova Francuske i Indije razgovarali su danas telefonom, i saglasili se da će produbiti svoje strateško partnerstvo sada kada su veze Pariza sa SAD i Australijom zategnute zbog propasti dogovora o prodaji podmornica.

Foto: John Thys, Pool via AP/Printscreen/Google maps

Francuska i Indija će "raditi na zajedničkom programu i usaglasiti konkretne akcije za odbranu istinski multipolarnog međunarodnog poretka", rekli su danas Žan Iv le Drian i njegov indijsko kolega Subrahmaniam Džaišankar, a prenosi Raša Tudej.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je objavilo da su tema razgovora bili i situacija u Avganistanu i Indo-Pacifiku.

Džaišankar i Le Drian su se dogovorili da nastave da grade strateško partnerstvo zasnovano na "odnosima političkog poverenja između dve velike suverene nacije". 

Podsećamo, Francuska je u petak opozvala svoje ambasadore iz Vašingtona i Kanbere nakon što je Australija raskinula dogovor sa Francuskom o nabavci podmornica u korist nabavke plovila na nuklearni pogon od SAD i Velike Britanije.

Pariz je žestoko protestovao zbog dogovora Australije, SAD i Velike Britanije, poznatog kao "AUKUS". Le Drian je odbacivanje francusko-australijskog programa za podmornice nazvao "nožem u leđa".

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pogledajte više