KRATKOROČNO RUSIJA, DUGOROČNO KINA: Koja zemlja je za Ameriku najozbiljniji problem?

Novosti onlajn

18. 09. 2021. u 14:09

RUSIJA bi u kratkoročnoj perspektivi mogla predstavljati ozbiljniji problem za Sjedinjene Američke Države nego Kina, smatra zamenik ministra odbrane SAD za politička pitanja Kolin Kal.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovom mišljenju, iako Kina može biti „pretnja koja određuje ritam“ za Vašington, Rusija bi mogla da bude ozbiljniji problem kratkoročno gledano.

- U narednim godinama Rusija bi mogla da postane glavni bezbednosni izazov u vojnoj sferi za SAD i, naravno, za Evropu. Rusija je sve uporniji protivnik koji i dalje ima nameru da poveća svoj globalni uticaj i da igra rušilačku ulogu na svetskoj sceni, između ostalog i pokušajima da se podeli Zapad - rekao je Kal, navodi se na sajtu Pentagona.

Kako je ocenio, ponašanje Rusije u Evropi, na Bliskom istoku, u Aziji i u sajber sferi predstavlja ozbiljan izazov za SAD i njihove saveznike.

- Moskva prečesto potkopava transparentnost i predvidljivost, koristi vojnu silu za postizanje svojih ciljeva, podržava marionetske grupe kako bi sejala haos i sumnje, podriva međunarodni poredak zasnovan na pravilima... SAD nastavljaju da pažljivo prate vojnu aktivnost Rusije na istočnom krilu NATO-a i u crnomorskom regionu - poručio je zamenik ministra odbrane.

Istovremeno je poručio da će SAD komunicirati sa Rusijom sa pozicije kolektivne sile, istakavši da su Oružane snage SAD u Evropi snažne i fleksibilne, te da osiguravaju „pouzdano i efikasno obuzdavanje“.

Pritom, kako je Kal rekao, ukoliko ruski lider promene svoje ponašanje i ako budu želeli da ponovo pokrenu konstruktivan dijalog, takva mogućnost postoji.

 

Bonus video:

PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

 

(Sputnjik)

Pogledajte više